elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els agricultors valencians denuncien pressions dels cellers per a vendre el raïm per davall del preu de cost

Els agricultors valencians denuncien pressions dels cellers per a vendre el raïm per davall del preu de cost
  • En la Comunitat Valenciana les cotitzacions són inferiors a les percebudes fa més de 25 anys, sobre 0,37 euros/kg de raïm

La Unió Llauradora constata que gran part del raïm de vinificació que els llauradors estan descarregant en les tremuges dels cellers de la Comunitat Valenciana s'entrega amb preus per davall dels costos de producció.

En la Comunitat Valenciana les cotitzacions són inferiors a les percebudes fa més de 25 anys, sobre 0,37 euros/kg de raïm, per davall dels actuals costos de producció. LA UNIÓ destaca així que els preus del raïm no remunten, malgrat una reducció de la collita d'entorn del 40 o 50% en la Comunitat Valenciana i del 20% en el conjunt de l'Estat i amb xifres de producció de vi previsibles en les zones productores espanyoles sobre els 35 milions de hectòlitres.

Entre les causes d'aquestes xifres, s'assenyala que la verema d'enguany es veu afectada per una sequera brutal, amb increments en els costos de producció que ronden el 30% respecte de la passada campanya. En aquest sentit, des de l'organització es destaca que el problema de l'escassa collita podria anar en augment si durant aquesta tardor no plou prou, podent provocar la mort de les vinyes i el consegüent abandó d'explotacions per part d'uns viticultors que no compten amb relleu generacional.

En aquest context, amb una oferta a la baixa, amb previsions de producció en la resta de la UE moderades o en descens (França, 44 M/hl, Itàlia 43 M/hl), el sector productor contempla la falta de visió de futur del sector cellerer posant en risc la continuïtat d'un bon nombre d'explotacions vitícoles en moltes de les zones productives.

LA UNIÓ considera que l'abús de la posició de domini dels grans grups cellerers està acabant amb la viabilitat econòmica de les explotacions davant el desistiment de funcions de l'administració que ha de vetlar pels interessos de centenars de milers de viticultors. Així mateix, assenyala que és el propi Ministeri el que està sent còmplice d'aquesta situació ja que la Llei de la Cadena alimentària diu que el MAPA ha de publicar els criteris sobre els diferents factors que intervenen en la determinació del cost de producció dels productes agraris, pesquers i alimentaris.

El termini que té per a publicar-los depén de la completa entrada en vigor de la Llei que, al seu torn, depén de quan entren en funcionament certs mecanismes de la Llei (al final, la data límit perquè es publiquen aquests criteris és el 30 de desembre de 2023).

“El Ministeri no ha d'esperar que toque el xiulet del final del partit per a publicar aquests criteris”, comenten des de LA UNIÓ. “La nostra organització ja es va dirigir a Agricultura per a demanar celeritat i aquest va afirmar que complirien la llei i que de totes maneres ja hi havia molts elements per a determinar els costos de producció. Bé, llavors, que la facen complir” assenyala el sotssecretari general de l'organització, Luis Javier Navarro.

Malgrat aquesta situació, el sector vitivinícola valencià no ha tingut ajudes ni per la sequera ni pel conflicte bèl·lic a Ucraïna com sí han tingut altres produccions. L'organització considera que la superfície de vinya compleix un paper fonamental en la Comunitat Valenciana, ja que a més de representar uns ingressos econòmics per a les nostres zones d'interior, contribueix a mantindre la població i porta ja diverses convocatòries d'ajudes sense que els seus productors puguen accedir a aquestes.

En aquest sentit, ha reclamat al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, que habilite ajudes per a un dels sectors més afectats per la sequera i la guerra a Ucraïna com és el raïm de vinificació, tal com permet la normativa estatal de l'Ordre APA/871/2023, de 20 de juliol. Luis Javier Navarro indica que és de justícia rebre ajudes perquè “la situació ha provocat una pèrdua de competitivitat de les nostres explotacions i, per tant, de la renda de les persones viticultores”.

Pujar