elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els agricultors valencians alerten de pèrdues milionàries al camp per la sequera

Els agricultors valencians alerten de pèrdues milionàries al camp per la sequera
  • Cereals, altres cultius de secà i ramaderia extensiva són els més afectats de moment

MÉS FOTOS
Els agricultors valencians alerten de pèrdues milionàries al camp per la sequera - (foto 2)

Les organitzacions de la Unión de Uniones, entre elles LA UNIÓ que s'han reunit aquest matí amb el Ministeri d'Agricultura després de la Mesa de Sequera celebrada ahir, lamenten la falta de propostes per a pal·liar els efectes de la sequera, davant una situació gravíssima, amb pèrdues de producció de l'ordre dels 4.000 milions d'euros respecte a la mitjana d'aquests últims 5 anys i, sense comptar olivar, vinyes i altres cultius, sobre els quals encara és prompte per a fer estimacions. A la reunió LA UNIÓ ha acudit amb el seu sotssecretari general Luis Javier Navarro i un document de 55 mesures concretes que les administracions han de començar a adoptar.

Segons la valoració de la Unión de Uniones, com ja avançara la setmana passada, els cultius que han eixit pitjor parats per la falta de pluja són els cereals, amb una caiguda del valor de la seua producció de 2.350 milions d'euros per davall de la mitjana del quinquenni més recent, equivalent a unes pèrdues del 47%. L'altre sector agrícola més perjudicat serien els farratges, amb al voltant del 37% de retallada de la producció i 710 milions d'euros menys. Amb el que respecta a hortalisses i creïlles, tot i que en certes campanyes s'ha d'esperar encara per a poder valorar, ja s'estimen pèrdues de 640 milions d'euros, una caiguda del 6% respecte en comparació amb la mitjana dels 5 anys passats.

Per part seua, la sequera afecta de manera desigual als fruiters i aquestes plantacions solen ser prioritàries en regs de socors encara en èpoques de restricció, si bé es poden estimar unes pèrdues de 240 milions d'euros, un 2,5% del valor de la producció mitjana.

En el seu conjunt, per tant, i sense ponderar el que puga encara passar en olivar i vinya, l'organització considera que s'estaria parlant d'una reducció de la producció de quasi 4.000 milions d'euros “que, concentrada sobretot en alguns cultius, és una ruïna per a aquestes explotacions”, alerten.

Així mateix, LA UNIÓ destaca que el sector ramader també es veu greument afectat, especialment en la ramaderia extensiva, a causa de la necessitat de suplir les pastures inexistents per pinsos i palla. També en el sector lacti es veuen els efectes, que és especialment sensible a l'encariment dels pinsos per la seua feblesa davant l'evolució de preus de la llet. Per reducció de la producció, es podria estar parlant d'una pèrdua de 725 milions d'euros. L'organització denuncia que, quant a l'alimentació del bestiar, la situació és tan alarmant que el seu cost del bestiar en 2023 podria estar molt pròxim al valor de la producció final ramadera, xifrant la despesa en pinso d'uns 6.000 milions d'euros per damunt sempre de la mitjana dels últims 5 anys.

Les organitzacions de la Unión de Uniones han presentat hui un document amb 55 mesures concretes que les administracions implicades haurien d'estar estudiant ja com posar en marxa. “Hem vingut al Ministeri a demanar solucions, però amb els deures fets”, assenyalen des de l'organització i qualificant de fiasco la taula de la sequera d'ahir, davant l'absència de propostes a debatre. En la reunió de hui el Sotssecretari ha anunciat a l'organització la petició del Ministeri a Brussel·les, no sols de la flexibilització d'unes certes normatives PAC, sinó també l'activació de la Reserva de Crisi per a Espanya i la possibilitat de dedicar fons de les intervencions de desenvolupament rural a ajudes a les explotacions per la sequera. “Són tres mesures que estan en el document presentat per Unión de Uniones i amb les quals estem d'acord” assenyalen “perquè cal recaptar fons d'on siga”.

No obstant això, l'organització considera que ni el Govern, ni les CCAA poden escórrer l'embalum en una situació tan greu. Per això, Unión de Uniones ha demanat també la posada en marxa d'un paquet d'ajudes d'estat, amb recursos de totes les administracions implicades, destinades a recolzar en aquesta situació sobretot a llauradors i ramaders professionals i explotacions prioritàries. “que són els que més estan patint i veuen la seua economia realment compromesa”.

A més, l'organització ha recordat les dificultats i el sobrecost que per a centenars de milers d'explotacions suposarà la posada en marxa del Quadern Digital d'Explotació (CUE) i les noves exigències del PEPAC, sobretot en el present escenari, i ha sol·licitat la modificació d'aquest per a compensar les despeses addicionals generades per aquests condicionants. D’altra banda, el Ministeri estaria valorant la possibilitat d'allargar el calendari de posada en marxa del CUE, tal com reclama l'organització, en un document que igualment ha presentat al MAPA.

“De totes maneres” indiquen des de l'organització “a part de l'informat pel Ministeri, si de veritat es vol fer alguna cosa pel camp, ací els hem deixat altres més de 50 mesures en la taula que haurien de posar en marxa”. Unión de Uniones tindrà l'oportunitat de continuar treballant en l'adopció d'aquestes en el Fòrum de la Sequera, en la qual l'organització ha sigut convidada a participar pel MAPA.

 

Pujar