elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Les agressions a metges han augmentat un 15% enguany"

"Les agressions a metges han augmentat un 15% enguany"
  • Entrevista amb Carlos Fornés, president de l'Associació de Dret Sanitari de la Comunitat Valenciana

MÉS FOTOS
"Les agressions a metges han augmentat un 15% enguany" - (foto 2)

És un problema que preocupa, i molt, en el sector sanitari. L'alarmant augment de les agressions per part dels pacients als professionals sanitaris posa sobre la taula un problema que és necessari abordar. Recentment ha nascut l'Associació de Dret Sanitari de la Comunitat Valenciana que pretén ajudar a millorar la sanitat en termes legals i ajudar al sector legislatiu a abordar els temes sanitaris.

Elperiodic.com ha entrevistat al president de l'associació, Carlos Fornés, per a posar xifres a aquest problema i traçar el mapa del dret sanitari a la Comunitat Valenciana.

En què pot ajudar aquesta associació a un professional del sector sanitari?

La pot necessitar per a formar-se en temes jurídics, per a participar en projectes, aportar les seues inquietuds etc. I a l'inrevés també perquè qualsevol jurista pot ser membre per a especialitzar-se en temes sanitaris.

Porteu una mica més d'un any en actiu. Per què sorgeix l'associació?

Perquè no existia gens semblat. L'objectiu fonamental és intentar desjudiciatlizar la sanitat perquè està en nombres molt elevats de reclamacions. Els temps ens estan confirmant que era necessària. Al cap i a la fi tots som pacients i aquests temes impliquen als tribunals de justícia, l'administració, a les companyies de segurs...

Per què aqueix augment de casos que ha comentat?

En un 70% de casos està darrere la falta o defecte d'informació. Açò significa que és corregible pel fet que si se li dóna formació al professional es podria solucionar.

S'ha deteriorat la relació mèdic-pacient?

Òbviament no existeix la mateixa relació que hi havia antany en la qual el metge anava a casa del pacient i existia aqueixa proximitat. No obstant açò, sí es pot recuperar una mica d'empatia, enllaçant amb el tema de les agressions: ha d'haver-hi més proximitat. Jo entenc al professional que té el sistema col·lapsat i fóra esperant a cinquanta pacients. Però cal prendre mesures i per açò és important detectar aquests problemes per a posar-los solució.

Este és un dels temes que van abordar en l'I Congrés de Dret Sanitari de la Comunitat Valenciana que es va celebrar fa uns mesos, no?

Exactament, entre molts altres que són pràctics per al personal sanitari. Un altre assumpte que es va abordar és el consentiment informat o un document que és clau per al metge com és la història clínica i que no s'emplena bé.

Per què?

Perquè és el document que garanteix la defensa del metge a més d'altres finalitats, per descomptat. També vam parlar del segur de responsabilitat civil ja que les companyies estan espantades perquè han augmentat les reclamacions.

Un altre dels temes que preocupa és l'alarmant creixement de les agressions als professionals sanitaris.

Sí i no solament pateixen agressions. Hi ha amenaces, hi ha injúries, hi ha vexacions... i es tracta d'intentar posar-li límit perquè està focalitzat sobretot en els serveis d'urgència i atenció primària, precisament on més col·lapsat està el sistema. De fet, enguany han hagut un 15% més d'agressions que l'any anterior.

Per què este augment en tan sol un any?

Pel propi col·lapse del sistema. Si un pacient ha d'estar esperant cinc hores en urgències llavors deixa de ser una urgència. És difícil que el malalt es pose nerviós però l'acompanyant és qui sol alterar-se.

Com se li posa límit a aquest problema?

Doncs si en aqueixes cinc hores ix una persona, cridem-li mediador, i proporciona informació, té aqueixa proximitat i empatia, segur que els casos disminueixen. Per tant, caldrà dotar de més mitjos humans als serveis d'urgències o si fa falta posar un box més, doncs caldrà fer-ho.

Queda molt per fer en el dret sanitari?

Sí. Hem posat la primera base però cal seguir avançant. Volem fer un segon congrés, realitzar jornades informatives, acudir als hospitals, brindar els nostres serveis a l'administració i, amb tot açò, intentar rebaixar aquests nombres. Volem que els col·lectius ens diguen que temes del seu treball els preocupen i quines millores es poden abordar. La formació i la informació són claus per a avançar.

Pujar