elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Agència Antifrau, l'única institució espanyola que protegeix al denunciant de corrupció

La Agència Antifrau, l'única institució espanyola que protegeix al denunciant de corrupció
  • Aproximadament 40.000 milions d'euros són defraudats pel mal funcionament de les administracions públiques en matèria de bon govern i gestió dels recursos, segons la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència)

MÉS FOTOS
La Agència Antifrau, l'única institució espanyola que protegeix al denunciant de corrupció - (foto 2)
La Agència Antifrau, l'única institució espanyola que protegeix al denunciant de corrupció - (foto 3)

En ocasió de la celebració del Dia Internacional contra la Corrucpión, la Agència Valenciana Antifrau, va celebrar en la vesprada d'ahir una jornada centrada en l'anàlisi de la recentment publicada Directiva Europea que recull la protecció als denunciants de corrupció. L'acte va tindre lloc a la Fundació Universitat Empresa-ADEIT i va ser presentat pel president de ASEBLAC (Associació Espanyola de subjectes obligats en Prevenció de Blanqueig de Capitals), Juan Carlos Galindo, qui va estar acompanyat a la taula per l'enginyer de sistemes i membre del Consell de Participació de l´Agència, Hervé Falciani, el director de la Agència Antifrau, Joan Llinares, i la directora d'Assumptes Jurídics de la institució, Teresa Clemente.

La conferència inaugural va ser a càrrec de Hervé Falciani, referent en la lluita contra aquesta mena de delictes gràcies a la seua col·laboració amb la justícia de diferents països. Falciani va lloar la posada en marxa del Projecte Aletheia per part de la Agència Valenciana Antifrau -sistema d'ajuda a la traçabilitat de la despesa en la contractació pública- lloc que “mostra quan s'ha d'enfocar l'atenció en la cadena de subministraments, en els processos de licitació, un altre dels reptes que tenim en el tema del compliment i que de moment ací s'infravalora”, va afirmar Falciani.

Seguidament va donar principi la ponència impartida per la directora d'Assumptes Jurídics de la Agència, Teresa Clemente, centrada en l'objecte i àmbit d'aplicació de la Directiva Europea, així com en el seu impacte sobre l'ordenament jurídic espanyol. En aquest sentit, Clement va alertar de la necessitat de transposar la norma europea en el temps establit -dos anys des de la seua entrada en vigor el 17 de desembre de 2019- perquè, en cas contrari, aquesta serà d'aplicació directa a Espanya a partir de la data límit de transposició, el 17 de desembre de 2021, però la falta de compliment pot fins i tot comportar la imposició de multes o retirada de fons europeus a Espanya.

Finalment va ser el torn de Joan Llinares. El director de la Agència Valenciana que lluita contra el frau en l'àmbit del sector públic es va ocupar d'abordar tot el relatiu a la funció de les Agències Antifrau en la implementació de sistemes segurs de denúncies i en la protecció dels denunciants que se centren en dos pilars bàsics: la funció preventiva i la resactiva, totes dues unificades en el mateix òrgan. Llinares va resumir els canals de denúncia dels quals disposa la Agència a través de la bústia de denúncies digital, presencial, correu electrònic i correu postal, i va remarcar la confidencialitat amb la qual l'òrgan tracta al denunciant, així com la valoració de la possible aplicació de l'estatut per a la protecció d'aquestes persones alertadoras quan es considera que estàs estan patint un atac per denunciar una conducta fraudulenta.

Així mateix, el director de la Agència, va recalcar el fet que la Comunitat Valenciana s'avançara a la Directiva i al propi estat espanyol amb l'aprovació de la Llei 11/2016 d'11 de novembre de 2016, “l'única de tot el territori nacional que contempla protecció a les persones que alerten sobre corrupció” funció que és duta a terme per la pròpia Agència.

Després de la intervenció de Llinares es va donar pas a un torn de preguntes en el qual els assistents van poder debatre amb els ponents aquelles qüestions que els preocupen relatives a la Directiva. La jornada va comptar amb la presència de la consellera de Transparència, Rosa Perez,

el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Ignacio Blanco, el director general de Fons Europeus (Conselleria d'Hisenda), Andreu Iranzo, la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Isabel Berenguer, la directora general de Planificació Estratègica, Qualitat i Modernització de l'Administració Pública, Yolanda Parrado, el cap de Servei de Transparència i Govern de l'Ajuntament de València, José Ignacio Pastor, a més de funcionaris i representants de diferents associacions i entitats que lluiten contra la corrupció, tant a nivell autonòmic com estatal.

Pujar