elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Adif i Renfe censuren la campanya de Compromís sobre la falta d'inversions del Ministeri de Transport

Adif i Renfe censuren la campanya de Compromís sobre la falta d'inversions del Ministeri de Transport
  • La coalició valencianista reclama la gestió directa del servei de rodalies i presenta la seua proposta per ampliar la xarxa de trens, vertebrar el territori valencià i reivindicar una infraestructura massa anys oblidada per l’Estat

Adif i Renfe han censurat la campanya “trencancelado.com” que des de Compromís s'ha dissenyat per a visibilitzar la manca d'inversions del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, que ha expulsat a més de 10 milions d'usuaris de la xarxa valenciana de rodalies en els últims 10 anys, segons dades de la mateixa Adif. Amb més de 7.593 cancel·lacions i 11.384 retards produïts només en l'any 2019, el territorio valencià ha sigut el que més incidències ha registrat a tot l'Estat.

Tal com ha explicat el portaveu de Compromís a l’ajuntament d’Alacant, Natxo Bellido, des de la coalició es va reservar des del dia 1 de juny 27 espais publicitaris de les andanes de diferents estacions de la xarxa de rodalies del territori valencià durant dos setmanes, per a visibilitzar els problemes que els usuaris han de fer front cada dia que fan ús del servei públic de rodalies. Però, malgrat tindre els espais reservats i el material enviat, des de Renfe i Adif comunicaren el mateix dia que els cartells havien d'estar penjats, que desautoritzava la campanya sense més explicacions.

“L’actitud del Govern d’Espanya és la de qui vol amagar els usuaris la veritat de les lamentables xifres, una situació que ja no sorprén a ningú i que respon a una estratègia d'opacitat permanent que fa, per exemple, que les dades de cancel·lacions, retards i incidències dels servei no es publiquen en els informes que presenta anualment l’empresa ni el Ministeri de Transport” ha assenyalat Bellido.

Tal com denuncia Bellido “aquesta opacitat també afecta als usuaris cada dia. No hi ha forma de saber, abans d’arribar a l’estació de tren, de si el tren que agafem té algun retard o ha sigut cancel·lat, ja que el Govern es nega a publicar aquetes incidències en la seua pàgina web. A més, boicoteja als usuaris que han patit una cancel·lació o un retard dificultant que puguen posar una reclamació o una queixa via web”.

Bellido ha comunicat que Compromís presentarà  una bateria de preguntes parlamentàries per esclarir aquesta ocultació de dades, i demanarà la compareixença del president d’Adif per tal que done comptes del veto a una campanya en la que se mostra la realitat del servei de rodalies valencià.

1 céntim d'inversió per usuari en 10 anys

Per la seua part, el portaveu de Compromís a la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana,  , ha denunciat que malgrat que el rodalies és el mitjà de transport amb més usuaris anuals de tot el País Valencià,  la inversió efectiva per part de l’Estat en l’última dècada ha sigut només 300.000 euros dels 3.400 milions pressupostats, és a dir, el govern d'Espanya només ha invertit un céntim per usuari en els últims 10 anys.

“És indignant que mentre el Govern central invertia un míser céntim per usuari de rodalies, que són normalment els estudiants i les persones treballadores del nostre territori, l'AVE Madrid fins a València i Alacant ha comtat  fins ara amb una inversió de 10.400 milions d’euros, que dividits entre els usuaris d’AVE des de l’inici del servei, ix a 98€ per usuari”, ha assenyalat FUllana.

“Parlar de millorar les rodalies és parlar de crear una xarxa de transport públic digna, fiable i vertebradora, que connecte a la ciutadania, que siga una alternativa real al cotxe i que ens faça estalviar diners en el dia a dia i utilitzar un transport ecològic i assequible”, ha conclós Fullana.

Trencancelado.com

La campanya, sota el lema “On està el meu tren?”, recopila dins de la web trencancelado.com les dades de retards i cancel·lacions, així com la proposta de millora que des de Compromís es vol impulsar per tal de garantir un servei de rodalies digne, amb més freqüències, que vertebre tot el territori i siga un exemple de transport públic de qüalitat.

Tal com ha explicat la portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Aitana Mas, “volem ampliar considerablement la xarxa de rodalies. D'aquesta manera, des de Compromís proposem, pel que fa a les nostres comarques, recuperar un projecte que pot ser transcendental: la connexió d’Alacant amb Alcoi per tren, fent de la línia Alacant-Alcoi-Xàtiva el connector d’Alacant i València per interior. És una línea que necessita ser tractada amb més dignitat de la que ja rep per part del Ministeri”.

Mas ha afegit que “necessitem d’una vegada per totes acabar amb el mur que hi ha entre la Marina Alta i les comarques valencianes. Recuperar d’una vegada el tren de la costa, injustament llevat fa cins dècades, i que ja té un estudi fet pel Ministeri. A més creiem imprescindible recuperar la connexió ferroviària amb Torrevieja, únic municipi valencià de més de 100.000 habitants sense connexió ferroviària, i la comunicació de Santa Pola i Elx amb els municipis del Vinalopó”.

Per altra banda, des de Compromís  s'ha demanat la transferència de les competències de rodalies a la Generalitat Valenciana, juntament amb els diners per a gestionar el servei. “Es tracta d’una competència que podem assumir d’acord amb el nostre Estatut d’Autonomia, i que estem disposades assumir per tal de millorar per fi este servei. Estem parlant de coses tan elementals com l’electrificació de tota la xarxa, perquè és inaudit tindre diverses línies amb trens a gasoil, i de la duplicació de les vies en tots aquells trams on siga possible” ha manifestat la diputada de Compromís.

Pujar