elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Abans d'eixir a l'estiu a la muntanya, consulta aquest decàleg de seguretat

Abans d'eixir a l'estiu a la muntanya, consulta aquest decàleg de seguretat
  • La combinació de calor i esforç físic pot provocar situacions perilloses per a la salut dels muntanyencs, com un colp de calor

Amb l'arribada de l'estiu, les altes temperatures són característiques en la Comunitat Valenciana. De fet, aquest excés de calor, sumat a l'esforç físic que suposa l'esport de muntanyes, pot tenir conseqüència sobre la salut de les persones.

Per això, des de la vocalia de Seguretat i Salut de la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) han elaborat un decàleg per a garantir la seguretat en el desenvolupament d'activitats de muntanya en condicions d'altes temperatures.

  • Planifica sempre les teues eixides a la muntanya, consulta la predicció meteorològica, i equipa't amb roba folgada, lleugera i que permeta una bona transpiració.
  • Evita exposar-te a altes temperatures si el dia anterior vas arribar a l'extenuació o a la deshidratació per calor.
  • Evita l'esforç físic intens entre les 12.00 i les 16.00 hores.
  • Porta suficient beguda isotònica (aigua i sodi), tenint en compte que es perden entre 1 i 2 litres d'aigua per cada hora d'exercici.
  • Comença a beure als 15 minuts de l'inici de l'activitat, a raó d'uns 150-300 mil·lilitres cada quart d'hora.
  • Procura que la teua beguda isotònica es conserve a una temperatura entre 15 i 22 °C.
  • Roman atent als símptomes d'un colp de calor: enrampades o espasmes musculars a les cames, pell freda i humida o bé calenta i seca, pols feble i ràpid, fatiga extrema, pantaix, dolor abdominal, vertigen, nàusees, vòmits, o desmai. Davant qualsevol signe en algun dels components del grup cal actuar immediatament.
  • Aplica el protocol PAS -Protegir, Avisar, Socórrer-, intentant per tots els mitjans que la persona afectada mai es quede sola.
  • Trasllada a la persona afectada a un lloc fresc o protegit del sol. És recomanable intentar refredar-la per qualsevol mitjà: despullar, tombar de costat, ruixar amb aigua, aplicar compreses fredes, ventar o submergir en masses d'aigua. Si està conscient, cal procurar que repose líquids amb beguda isotònica. Mai donar begudes amb cafeïna.
  • Si la situació no millora, es recomana telefonar al 112 i facilitar la ubicació exacta d'on es troba la persona afectada amb coordenades geogràfiques.

Segur en cas d'accident

La Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana recorda la importància d'estar cobert per una assegurança d'accidents a la muntanya a l'hora de participar en activitats esportives i excursions. Aquest tipus d'assegurances cobreix el rescat en cas d'accident, l'assistència mèdica i la rehabilitació en el cas que les lesions necessiten una teràpia de recuperació.

A més de la cobertura que ofereix la llicència nacional, FEMECV disposa d'una llicència autonòmica que cobreix la gran majoria de les modalitats esportives en la categoria de no competició i ofereix cobertura en tot el territori valencià, així com en les cinc províncies limítrofes, en muntanyes de fins a 2.000 metres d'altura. I va acompanyada de tots els avantatges d'estar federat en FEMECV, per la qual cosa els seus titulars es beneficien d'accés a activitats i formacions federatives, participació en projectes sobre l'entorn natural, descomptes i consells i assessorament.

Per a totes aquelles persones que no cerquen una llicència federativa anual i que vagen a practicar activitats de muntanya de forma molt puntual, FEMECV posa a la seua disposició les assegurances temporals. Aquests estan disponibles en dues modalitats en funció de la seua duració: cap de setmana o 7 dies. La seua contractació ha de realitzar-se un mínim de tres dies abans que haja d'entrar en vigor. La cobertura de cap de setmana abasta divendres, dissabte i diumenge i té un preu de 5 euros. Mentrestant, l'opció d'una setmana cobreix 7 dies naturals continus i costa 10 euros.

Pujar