elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

4.000 professionals sanitaris se sotmetran a un assaig preventiu del COVID-19

4.000 professionals sanitaris se sotmetran a un assaig preventiu del COVID-19

    El ministre Salvador Illa ha anunciat hui en la tercera Comissió de Sanitat i Consum del Congrés des que va començar la crisi del COVD-19, que el Ministeri de Sanitat, a través del Pla Nacional sobre la SIDA, ha promogut el primer assaig clínic dirigit a previndre la malaltia per coronavirus en professionals sanitaris. EPICOS (Assaig Clínic per a la Prevenció de la Infecció per Coronavirus en Sanitaris) és el nom d'aquest estudi que arrancarà en els pròxims dies en un total de 62 hospitals de 13 comunitats autònomes i que comptarà amb la participació de 4.000 professionals sanitaris.

    “Es tracta del major assaig clínic d'aquestes característiques a Europa i un dels més grans del món en el qual participaran, a més de personal mèdic i d'infermeria, zeladors, farmacèutics tècnics de radiologia i laboratori, és a dir, una representació àmplia de totes les professions que estan actuant enfront del virus en l'àmbit hospitalari”, ha destacat el ministre.

    L'objectiu de EPICOS, del qual es preveu comptar amb els primers resultats en quatre setmanes, és avaluar el risc de desenvolupar la malaltia simptomàtica per COVID-19 en personal sanitari d'alt risc. Per a això, s'administrarà de manera preventiva i aleatòria un o dos medicaments que es compararan amb un grup placebo, en línia amb les directrius de l'OMS i la comunitat científica.

    Així, es compararà l'eficàcia preventiva de tres tractaments estratègics: hidroxicloroquina, antiretrovirals que s'utilitzen per a tractar la infecció per VIH (emtricitabina/tenofovir disoproxilo) i la combinació de tots dos. El tractament preventiu tindrà una duració de 12 setmanes encara que es realitzaran anàlisis mensuals per a avaluar l'eficàcia de cada opció.

    Amb aquest assaig clínic, el Ministeri de Sanitat, a través del Pla Nacional sobre la SIDA i amb la col·laboració de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), cerca protegir als professionals sanitaris que es troben en la primera línia de la resposta a la pandèmia, i als pacients, als quals el personal sanitari amb malaltia asimptomàtica pot transmetre de manera inadvertida la malaltia.

    Investigacions clíniques autoritzades

    Salvador Illa ha informat també que la AEMPS ja ha autoritzat cinc investigacions clíniques de prototips de ventiladors, quatre d'elles, a Barcelona i la cinquena, promoguda per la Universitat Rei Joan Carles Madrid i la Fundació Hospital de Alcorcón. “Aquest impuls per a reforçar la producció nacional ja està donant els primers resultats que, no els oculte, són de vital importància quan es tracta d'equips de ventilació mecànica, tan importants per a atendre els pacients en situació més delicada”, ha subratllat *Illa.

    Augment de la capacitat de diagnòstic

    Addicionalment a les proves PCR que s'estan realitzant diàriament a Espanya, entre 15.000 i 20.000 diàries, el ministre de Sanitat ha afirmat que és necessari incrementar de manera substancial la capacitat de diagnòstic. “Tenim una fabricació nacional suficient de PCR i una de les dificultats per a augmentar en aquests moments aqueixa xifra és la necessitat de kits d'extracció. En aqueix sentit, estem treballant en diferents vies, dues d'elles nacionals, que esperem que puguen donar prompte fruits per a ampliar la producció de kits d'extracció”, ha explicat durant la compareixença.

    De manera complementària a les PCR, el Ministeri de Sanitat ha començat a distribuir entre les CCAA més d'un milió de test ràpids de detecció d'anticossos, del total de cinc milions que ha adquirit el Govern. “Aquests test d'anticossos ens permeten fer proves en àmbits d'alta prevalença com a hospitals o residències de majors, on pot haver-hi alta probabilitat de contagi i detectar quines persones estan contagiades. En els casos testats com a positius, aquests test tenen una fiabilitat plena. En cas de donar negatiu, en ser menor, es realitzarà una PCR per a confirmar el diagnòstic”, ha assegurat.

    Tractaments anti COVID-19

    El ministre també ha ressaltat que de manera conjunta amb el Ministeri de Ciència i a través de l'Institut de Salut Carles III, durant aquesta última setmana s'ha aprovat el finançament de sis nous projectes d'investigació a través del Fons COVID-19, que s'uneixen als dos primers ja anunciats. Cinc d'aquests projectes es dirigeixen a trobar nous tractaments per a la prevenció i en diferents fases de la malaltia. El sisé pretén confirmar l'eficàcia d'un nou test de diagnòstic ràpid que permetria reduir el temps d'espera que requereixen els test PCR. Tot això, gràcies a una nanotecnologia que permet el tintat en les mostres del pacient, que facilitaria i agilitaria la lectura dels resultats del test.

    Augment de la capacitat de producció i compra

    El Ministeri de Sanitat ha realitzat un important esforç des que va començar aquesta crisi per a dotar de recursos humà i materials a les CCAA. Així, Illa ha detallat que s'han distribuït més de 38 milions de màscares, quasi 23 milions de guants de nitril, 287.553 bates d'un sol ús i impermeables, 202.662 bussos, 163.476 ulleres de protecció, 202.662 unitats de solucions hidroalcohólicas i 557.370 unitats d'altres productes com calces, davantals, cubremangas o capells, entre altres.

    En paral·lel, el Ministeri de Sanitat ha subministrat un total de cinc milions de màscares destinades a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, i a entitats com Creu Roja o l'Associació Espanyola contra el Càncer.

    Així mateix, el Ministeri de Sanitat ha aprovat diverses ordres ministerials per a facilitar la producció nacional en un context de dificultat per al proveïment de certs productes. Així, dilluns passat es va publicar una ordre en relació a la posada en marxa d'instal·lacions i les garanties que han de complir productes com les màscares i les bates quirúrgiques. La AEMPS podrà atorgar, prèvia sol·licitud dels interessats, una llicència excepcional o una modificació temporal de la llicència existent, després de valorar les condicions generals dels espais en els quals es produiran aquests equips, el seu sistema de qualitat i la documentació del producte fabricat.

    Quant a recursos humans, el passat 3 d'abril, es va publicar una ordre per a posar un major nombre de professionals al servei de les CCAA, a través dels residents en formació i donant la possibilitat al fet que altres grups de professionals sanitaris puguen incorporar-se a prestar els seus serveis en el Sistema Nacional de Salut.

    “Respecte dels residents d'últim any, vull assenyalar que seran renovats amb un contracte que complementarà la seua retribució, equiparant-los amb els adjunts. El nostre objectiu, única i exclusivament, és que aquests professionals puguen romandre on estan i a la disposició de les comunitats autònomes, prestant serveis en aquelles unitats amb especial necessitat. I, per descomptat, retribuïts d'una forma concorde a la seua experiència i formació”, ha conclòs Illa.

    Pujar