elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

2.200 sucursals bancàries tanquen en la Comunitat Valenciana en l'última dècada

2.200 sucursals bancàries tanquen en la Comunitat Valenciana en l'última dècada
  • Només queden oberts 1.712 bancs en tot el territori valencià

Les oficines bancàries a Espanya s'estan convertint, en els últims anys, en una rara avis dins de la llista de carrers nacional. Segons les dades del Butlletí de les Entitats de Depòsit de la Comunitat Valenciana, s'han tancat, des de 2012, un total de 2.200 sucursals bancàries en la comunitat autònoma (1.250 a València, 321 a Castelló i 734 a Alacant). Actualment, segons el Banc d'Espanya, hi ha 1.712 sucursals en sòl valencià, és a dir, una oficina cada 2.900 ciutadans.

“El procés de digitalització bancària, les fusions entre bancs i la pandèmia són els tres pilars centrals del tancament de sucursals a Espanya”, afirma Juan Ferrer, CEO de l'intermediari hipotecari Hipoo. Seguint el fil de les dades proporcionades pel Banc d'Espanya, en els últims 10 anys s'han tancat més de 21.000 entitats de llarg a llarg del territori nacional. “Aquestes dades alberguen dues interpretacions”, recalca Ferrer. “D'una banda, la clara direcció cap a un sector bancari cada vegada més digitalitzat; i per un altre, la bretxa originada per aquests tancaments, principalment pel que fa a la clausura de serveis habituals”.

Ferrer ostenta una visió més positiva que pessimista: “Hem d'aprofitar la conjuntura actual i potenciar de manera efectiva el bo ús del digital, en favor d'un estalvi clar quant a processos i procediments. El que es traduirà, en conseqüència, en un estalvi clar de cara als usuaris”. Referent a la bretxa produïda pel tancament de sucursals, Ferrer manifesta que s'ha d'atendre “i atallar com més prompte millor la bretxa ocasionada per aquestes qüestions, amb la finalitat d'aconseguir una digitalització inclusiva”.

Referent a això s'han sumat, recentment, accions com la promoguda per les tres principals patronals bancàries, AEB, CECA i UNACC, i el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital a petició de col·lectius socials. Que s'ha traduït en la signatura del ‘Protocol Estratègic per a Reforçar el Compromís Social i Sostenible de la Banca’, que remarca el compromís de les entitats bancàries amb els seus clients perquè no es vegen rebutjats o expulsats dels nous processos i automatitzacions en cerns.

Ferrer afirma que també pot veure's com una oportunitat, “una manera d'incorporar els processos digitals al nostre dia a dia, i amb això millorar l'experiència de l'usuari a nivell financer. És a dir, una ocasió idònia per a transformar el mercat, darrere d'una digitalització que aportació a la gent majors facilitats i comoditats tenint en compte a tots els grups d'edat, així com les seues condicions personals i geogràfiques”.

Les fintech, les grans beneficiades

Segons el think tank, Funcas, en 2021, el 69,4% dels usuaris d'internet accedien regularment a la seua banca online. El que evidència que, aquest tipus de companyies s'estan assentant de molt bon grau en el panorama social i econòmic nacional. El que està generant un nou teixit empresarial online, l'objectiu principal del qual és servir-se de la tecnologia amb la finalitat de fer la vida més còmoda als seus usuaris, i esmenar, d'aqueixa forma, els possibles inconvenients ocasionats pels tràmits analògics.

S'espera que el tancament de sucursals seguisca en augment
Les dades són molt rotunds a l'hora d'analitzar el tancament de sucursals bancàries a Espanya, i és que la tendència no per a d'acréixer-se. Per a contextualitzar aquesta afirmació, valga la següent dada: el tancament d'oficines ha procurat que cada sucursal atenga una quantitat de població a l'alça. En 1981, i amb 10 milions d'habitants menys que en l'actualitat, 27.698 oficines bancàries atenien una mitjana de 1.363 persones cadascuna, mentre que, en el primer trimestre de 2022, 18.556 donen servei a una mitjana de 2.477 clients, un 81,70% més.

Respecte al pic de sucursals bancàries que va haver-hi en 2008, un total de 46.118 censades just abans de la burxada de la bambolla immobiliària, només resisteixen les 18.556 abans citades. És a dir, 27.562 menys en 14 anys. Respecte als caixers automàtics, actualment queden 46.473 dels 61.714 que hi havia en 2008.

Pujar