elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es reprenen els treballs de les pintures rupestres de la Cova del Mansano de Xaló

Es reprenen els treballs de les pintures rupestres de la Cova del Mansano de Xaló
  • La neteja i conservació dels panells pictòrics va ser interrompuda a causa de la pandèmia

MÉS FOTOS
Es reprenen els treballs de les pintures rupestres de la Cova del Mansano de Xaló - (foto 2)
Es reprenen els treballs de les pintures rupestres de la Cova del Mansano de Xaló - (foto 3)
Es reprenen els treballs de les pintures rupestres de la Cova del Mansano de Xaló - (foto 4)
Es reprenen els treballs de les pintures rupestres de la Cova del Mansano de Xaló - (foto 5)

El valor inculcable de les pintures rupestres de la Cova del ManSano de Xaló, reconegut en forma de Patrimoni de la Humanitat, va obligar al tancament perimetral de l'abric en febrer de 2019. D'eixe manera es va evitar qualsevol dany sobre les pintures. Aleshores també es va millor l'accés a l'exterior de la cova. Un projecte desenvolupat per la Regidoria de Cultura i el Museu Etnològic de Xaló.

Enguany va començar la segona fase de la conservació d'este valuós jaciment artístic prehistòric. Els treballs, que consisteixen en la neteja dels panells pictòrics, van començar a principis d'any però la pandèmia de la Covid-19 va comportar la paralització.

Els treballs, molt especialitzats, són realitzats pels experts de l'Ivacor (Institut valencià de conservació i recuperació de béns culturals). Al respecte, el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana, ha explicat que “és probable que la faenes que estan fent descobrisca algun detall més o fins i tot algun nou panell pictòric”.

El cost dels treballs de conservació és de 14.500 euros, dels quals quasi 10.000 € són aportats pel Ministeri de Cultura. Una vegada estiguen acabats, s'iniciarà la tercera fase, que serà la posada en valor d'estes pintures rupestres.

L’abric del Mansano constitueix un dels conjunts amb art prehistòric de tipus Llevantí i Esquemàtic rupestre més singulars de les comarques d’Alacant, degut especialment a l’existència de representacions tant d’antropomorfs i zoomorfs realitzats mitjançant la tècnica del llistat que daten d'uns 7.200 anys abans de la Nostra Era. Així com també pels nombrosos plafons que conformen el conjunt, la riquesa i la complexitat narrativa d’alguna de les escenes que representa.

Recuperació d'un històric aljub de pedra en sec

La Regidoria de Patrimoni i el Museu Etnològic de Xaló han iniciat els tràmits per a rebre una subvenció que permete la recuperació d'un aljub històric situat dins del terme xaloner. La característica principal que dota de valor este aljub, situat a prop del paratge de la Devesa, és que conserva la volta de pedra en sec, tècnica amb què va ser construït. La seua datació és entre els segles XVIII i XIX, segons ha explicat Rubén Vidal, tècnic del museu.

Els treballs que es realitzaran en l'aljub consistiran en tres fases: primer un desbrossament de l'aljub i l'entorn, en segon lloc la restauració arquitectònica i, finalment, la posada en valor.

Segons el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana, “considerem que és important conservar este aljub perquè al marge del seu propi valor, està ubicat en una zona de pas de diferents senders i, per tant, sumarà un element patrimonial a l'atractiu paisagístic”.

Pujar