elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Huit ciutats més s'incorporen a la Xarxa de la Gastronomia de la UNESCO

    La UNESCO ha incorporat 8 ciutats més a la Xarxa de Ciutats Creatives, a la qual, pertany Dénia des de desembre de 2015. Entre les noves associades figura el lloc on van nàixer els dolços Ferrero-Rocher, el bressol del kebab o la capital de la cuina Tex-Mex. En aquesta convocatòria s'havien presentat un total de 18 candidatures. Dénia, com a integrant de la direcció de la xarxa de Gastronomia, ha participat en l'avaluació de cinc dels projectes presentats.

    Un total de 64 ciutats de 44 països diferents s'han integrat en les set àrees de les Ciutats Creatives de la UNESCO. La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, creada l'any 2004, va nàixer amb l'objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, d'integració social i de vida cultural, i de reconèixer la creativitat dels seus membres en set àmbits: artesania i arts populars, arts digitals, disseny, cinema, gastronomia, literatura i música.

    La directora general, Irina Bukova, que va fer l'anunci de les noves ciutats que s'incorporen a la xarxa dimarts passat a Paris, ha destacat la presència per primera vegada de ciutats del continent africà. Espanya només aporta en aquesta ocasió la ciutat de Terrassa, que ha vist aprovada la seua candidatura a la xarxa de Ciutats Creatives del Cinema.

    El continent americà és el que més ciutats aporta a la xarxa de la Gastronomia, cinc de les huit que s'hi han afegit. Els nous socis de Dénia en la UNESCO són els següents:

    SAN ANTONIO (Estats Units): És la sèptima ciutat amb més població dels Estats Units, Ubicada a l'estat de Texas és l'hereva de la famosa gesta d'El Álamo. Està considerada la gran capital de la cuina Tex-Mex, un dels corrents culinàries amb major expansió mundial.

    PANAMÀ (Panamà): És la primera capital d'un estat que entra a formar part de la xarxa de la Gastronomia. La ciutat renova lligams amb la UNESCO que ja havia declarat Patrimoni de la Humanitat el seu barri colonial antic.

    BUENAVENTURA (Colòmbia): Els productes de la mar regnen en aquest refugi portuari del Pacífic. Les gambes i el marisc en general són la base d'una gastronomia que també aporta plantes i fruits tropicals, com ara la iuca o el cacau.

    COCHABAMBA (Bolívia): Situada en el centre del país, està envoltada de terres de conreu i espais naturals verges de gran bellesa. Referent de la civilització inca, conserva mètodes de cocció i plats antiquíssims, com el P'ampaku, olles de carn que són soterrades i cobertes per pedres i taulells calents.

    PARATY (Brasil): Amb aquesta ja són tres les ciutats brasileres representades en la xarxa de la Gastronomia, tantes com la Xina. Com si es tractara d'una Venècia tropical, periòdicament s'inunda una part de l'espai urbà per la pressió de les aigües de dos rius i la mar. Té 37.000 habitants, està situada molt a prop de Rio de Janeiro i és famosa pels seus restaurants de cuina tradicional.

    ALBA (Itàlia): És la ciutat on es va iniciar la fabricació dels famosos dolços Ferrero-Rocher i els populars ous Kinder. Paradís de la Nutella, està acreditada gastronòmicament sobretot per la tòfona blanca del Piamonte, la regió del nord d'Itàlia de què forma part. Ha sigut l'única ciutat europea que enguany s'incorpora a la xarxa de la Gastronomia.

    HATAY (Turquia): La Municipalitat Metropolitana de Hatay correspon a la històrica ciutat d'Antioquia, punt de trobada de la cultura d'Orient i d' Occident. Gastronòmicament representa l'essència de la cuina turca: kebab, café turc i plats molt especiats.

    MACAO (Xina): La capital dels casinos i el joc d'Àsia entra finalment en la xarxa com a membre de ple dret. Ja ho havia intentat en altres ocasions, sense èxit. Amb una potent indústria hostalera i gastronòmica, tant era el seu interés que acudia a les assemblees i a les reunions de la xarxa en qualitat de convidat.

    Una representació de Macao va estar en la recent trobada de Dénia amb motiu del Festival D*na.

    Pujar