4 de marzo de 2021 4/3/21

Benicarló exposa la vida i obra de sor Isabel de Villena, la primera escriptora en valencià

Benicarló exposa la vida i obra de sor Isabel de Villena, la primera escriptora en valencià - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  Benicarló exposa la vida i obra de sor Isabel de Villena, la primera escriptora en valencià - (foto 2)
  Benicarló exposa la vida i obra de sor Isabel de Villena, la primera escriptora en valencià - (foto 3)

  El Mucbe acull del 14 al 18 de març una exposició al voltant de la vida i obra de sor Isabel de Villena. La mostra, cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), pretén emfatitzar la importància de la dona a través de la literatura religiosa i especialment en la seua gran obra, 'Vita Christi'.

  El claustre del Mucbe acollirà durant només quatre dies (del 14 al 18 de març) l'exposició 'Isabel de Villena (1430-1490), la primera escriptora en valencià', una aproximació a la vida i obra de qui està considerada com un dels màxims referents literaris del segle XV. La seua vida va estar lligada al monestir de la Santíssima Trinitat de València, del que va ser abadessa durant 26 anys. I el seu 'Vita Christi' es va convertir en una obra indispensable de la seua època, que la va fer mereixedora de ser reconeguda com la primera escriptora en valencià i la millor escriptora de les lletres hispàniques medievals.

  L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) la va triar com a escriptora de l'any el passat 2016 i li va dedicar aquesta exposició, que arriba ara a Benicarló i que recull a través de 16 panells la importància de la dona a través de la literatura religiosa i especialment en la seua gran obra, Vita Christi, alhora que serveix per a reivindicar el paper femení durant l'Edat Mitjana.

  Sor Isabel de Villena va ser una dona avançada al seu temps. Nascuda a València l'any 1430, estava emparentada amb les cases d'Aragó i de Castella. Va ser educada en la cort per la reina Maria de Castella, esposa del rei Alfons el Magnànim i cosina de la reina Isabel la Catòlica. El 28 de febrer de 1445 va ingressar al monestir de la Santíssima Trinitat, de religioses franciscanes clarisses, que havia estat fundat per la mateixa reina un any abans, després de l'expulsió dels monjos que l'ocupaven. El 1463 en va ser nomenada abadessa i va escriure la seua obra més coneguda, 'Vita Christi', que s'ha convertit en una de les peces més importants de la literatura del segle XV. La primera edició del Vita Christi es publicaria a València, l'agost de 1497, set anys després de la seua mort, en compliment de l'encàrrec de la seua successora, l'abadessa sor Aldonça de Montsoriu.

  Subir