elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sant Miquel dels Reis presenta ‘La caravana de les flors’ que reflecteix la lluita del col·lectiu LGTBI+ per reconéixer la diversitat

Sant Miquel dels Reis presenta ‘La caravana de les flors’ que reflecteix la lluita del col·lectiu LGTBI+ per reconéixer la diversitat
  • Del 9 al 12 de juny es representa aquesta peça original que han anat construint l’elenc d’artistes basada en les seues vivències personals

  • A partir de l’1 de juny es poden obtindre les invitacions en la plataforma Eventbrite

‘La caravana de les flors’ és l’espectacle que reconeix els que lluiten, de manera visible o anònima, per desenvolupar la seua identitat i orientació sexual amb els mateixos drets.

És una idea original de Bramant Teatre per a la Direcció General de Cultura i Patrimoni que es representarà al claustre sud del monestir de Sant Miquel dels Reis del 9 al 12 de juny.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat aquesta peça juntament amb els seus coautors, Jerónimo Cornelles i Guadalupe Sáez, i els intèrprets. Està basada en les vivències reals que han anat construint l’elenc de huit artistes seleccionats que reflecteixen l’evolució de la lluita del col·lectiu LGTBI+.

En un to relaxat, amb tocs de comèdia, s’alternen les anècdotes i reflexions d’una ‘troupe’ que arriba en una caravana al claustre de Sant Miquel dels Reis per a retre homenatge als qui van lluitar en llocs com aquest i als qui segueixen fent-ho per a normalitzar i dignificar la seua opció de vida.

El text s’alterna amb música en viu, cançons i balls que inclouen des de la dansa contemporània a balls urbans. Una festa de color, alegria, sensibilitat i delicadesa, com les flors a què fa referència el seu títol, amb senyals a Federico García Lorca i la projecció de vídeos de testimoniatges de membres del col·lectiu de generacions més madures. Un contrast de les visions i una confluència d’objectius que invita l’espectador a gaudir de la varietat que ofereix la naturalesa i de la bellesa de cada una de les seues versions.

Per a crear ‘La caravana de les flors’, des de Bramant Teatre tenien clar que volien seguir amb el gènere de l’autoficció que han desenvolupat en diversos dels seus últims muntatges, prenent com a base creativa les experiències i idees que aportara el mateix elenc. I també que necessitaven trobar intèrprets amb una gran varietat d’identitats i orientacions, d’una banda, i d’habilitats expressives, per una altra.

Es va convocar un càsting del qual es van seleccionar huit persones. Durant febrer i març, els coautors van anar conformant unes dinàmiques de grup per a extraure allò del que l’elenc volia parlar. Després, ho van transformar en material escènic, intercanviant els textos en un procés d’escriptura i reescriptura per a la qual cosa han buscat constantment l’aprovació del grup d’artistes que inspiren aquest espectacle multidisciplinari i que seran, al seu torn, els que la interpreten.

Raisha Cosima i Saphira Cosima són especialistes en ball ‘vogue’, mentre que Candela Mora treballa amb la interpretació actoral i té formació en ball, música i veu. Elsa Moreno practica la poesia i la dansa contemporània. Javi Nadal és actor i Víctor Mula desenvolupa balls urbans. Mire Muñoz és saxofonista i percussionista professional. I completa el planter d’intèrprets Liz Dust, travestí, actriu, ‘performer’, a més d’humanista, amb una carrera en la investigació universitària.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha assenyalat que l’obra “exalta el respecte a la diversitat de la societat actual i promou la convivència i la igualtat, valors que mai cal deixar d’estimular”.

“La societat més retrògrada envia als marges el que és distint, però fins i tot des dels marges, amb les nostres singularitats, tots formem part i enriquim la societat”, ha assegurat.

Amoraga ha ressaltat que des de la Generalitat es posen a disposició els espais patrimonials com a escenaris culturals per a “enfortir els sectors culturals i per a fer més lliure, solidària i justa a la ciutadania”.

L’accés per a gaudir de l’espectacle serà mitjançant invitacions, que es podran retirar a través de la plataforma Eventbrite a partir del pròxim 1 de juny. Mentrestant, continuen els processos d’assaig i posada en peu de l’espectacle amb un equip valencià, des del vestuari a l’escenografia, il·luminació o escenografia.

Pujar