elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València se suma a l’efecte ‘mariposa’ contra la violència de gènere

La Diputació de València se suma a l’efecte ‘mariposa’ contra la violència de gènere
  • L'àrea d'Igualtat de la corporació provincial entrega el Celia Amorós a Isabel Gallardo i Itziar Prats, fundadores del projecte educatiu contra la barbàrie masclista ‘El latido de las mariposas’

  • El president Gaspar i la diputada d'Igualtat, Eli García, coincidixen en la necessitat de continuar conscienciant, protegint i legislant en favor de la Igualtat enfront de les amenaces contra el feminisme

MÉS FOTOS
La Diputació de València se suma a l’efecte ‘mariposa’ contra la violència de gènere - (foto 2)

Les papallones s'han erigit en protagonistes de la sisena edició dels Premis Celia Amorós de la Diputació de València. Com a ‘Mariposas’ es coneix a Minerva, Patria i Mª Teresa Mirabal, les germanes dominicanes assassinades un 25 de novembre de 1960 per enfrontar-se al règim de Leónidas Trujillo. I papallones de llana violeta simbolitzen el projecte educatiu amb el qual Itziar Prats i Isabel Gallardo rescaten la memòria de les primeres víctimes de violència de gènere reconegudes en la llista negra de la barbàrie masclista. ‘El latido de las mariposas depende de la nuestra actitud’ és la iniciativa premiada enguany per la Diputació amb el Celia Amorós per la seua aportació a l'educació en el respecte i la igualtat.

El projecte ‘El latido de las mariposas’ va nàixer en 2018 arran del tràgic succés viscut per una de les seues fundadores, Itziar, que va perdre a les seues filles a les mans de l'assassí que una vegada va ser el seu marit. ‘Canvi’ és la paraula clau d'un projecte que es basa en l'educació i que té en els centres educatius la seua base d'operacions, “allí on es pot modificar l'actitud cap a la violència i aprendre que les xiquetes poden ser el que vulguen ser, igual que els xiquets”.

Les papallones que Itziar va començar a teixir al costat de la seua mare i que continua teixint al costat de la seua amiga Isabel són el símbol de la seua lluita, la de la memòria de les seues filles i la de l'anhel d'una societat sense violència i sense fallades en el sistema de protecció de les víctimes. Una lluita aplaudida en peu per les persones que omplien divendres passat la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència i que aplaudix una societat que necessita que les papallones d'Itziar i Isabel agiten les seues ales en llibertat.

‘El latido de las mariposas depende de la nuestra actitud’ obté l'esment que en el seu moment van tindre els programes Ser Mujer.es i Sororidad Serranía del col·lectiu Hilando Vidas, i la comissió per a la sensibilització contra la violència de gènere de l'Hospital La Fe.

Sisena edició dels premis

Junt amb d'Itziar i Isabel, la Diputació ha reconegut el treball i la implicació de l'associació Por ti Mujer, formada per dones migrants; la diputada autonòmica Rosa Peris, ex directora nacional de l’Institut de la Dona; i l'Ajuntament de Gandia, en la seua lluita per la igualtat real entre homes i dones i l'erradicació de la violència de gènere.

Durant l'acte de lliurament d'estos premis que porten el nom de la filòsofa i escriptora valenciana Celia Amorós, referent del feminisme, el president de la Diputació, Toni Gaspar, va assegurar que la igualtat “és inviable sense la implicació dels homes, que no hem fet el mateix procés de revisió identitària que sí han realitzat les dones”. El màxim responsable provincial va insistir en la necessitat de “continuar conscienciant, protegint i legislant en favor de la Igualtat per a no permetre'ns ni un centímetre de marxa arrere en temps de constants amenaces contra el feminisme”. Un feminisme que ha aconseguit “molts motius per a l'esperança, però que ha de rearmar-se contra el descoratjament d'un masclisme injust i assassí”, va concloure Gaspar, qui va mostrar el seu agraïment i admiració a les premiades “per la vostra lluita i la vostra valentia”.

La diputada d'Igualtat, Eli García, va tancar l'acte celebrat a la Beneficència recordant a Cristina, última víctima valenciana de la xacra masclista, com a símbol del “buit que ens deixa cada dona assassinada a les mans de les seues parelles o exparelles, 39 en el que portem d'any i 1.121 des de 2003, juntament amb el drama dels 332 orfes i òrfenes que deixen estes vides truncades per assassins sobre els quals cal posar la mirada”. La responsable provincial d'Igualtat va alertar de “la greu amenaça que suposa el negacionisme de la violència que seguix present en la nostra societat”, i va rescatar una de les frases de la mestra i musa dels Celia Amorós: “Quan es vol la democràcia es vol el feminisme”.

Pujar