Castellano

Rocafort recorda el Machado més humà i compromès

Rocafort recorda el Machado més humà i compromès
    MÉS FOTOS
    Rocafort recorda el Machado més humà i compromès - (foto 2)
    Rocafort recorda el Machado més humà i compromès - (foto 3)
    Rocafort recorda el Machado més humà i compromès - (foto 4)

    La Casa de Cultura de Rocafort va acollir ahir la primera de les tres jornades del V Aula Juan de Mairena, la trobada que durant aquest cap de setmana reflexiona sobre el llegat literari i vital d'Antonio Machado, amb especial atenció a la seua producció durant la seua estada en la localitat. Les jornades se celebren amb motiu de la presidència enguany de Rocafort en la Xarxa de Ciutats Machadianes.

    La historiadora Monique Alonso, fundadora de la Fundació Antonio Machado de Cotlliure i gran estudiosa de l'obra del poeta, va presentar el seu llibre 'Rocafort, Antonio Machado', que, segons va explicar, "pretén homenatjar don Antonio i tota la gent de Rocafort que durant tant de temps i tan ben ha honrat el poeta".

    L'obra recopila els seus escrits a Villa Amparo, una àmplia recerca de la seua època valenciana que arreplega textos publicats i manuscrits durant la seua estada en la localitat, entre 1936 i 1938. "Hem seguit els seus passos i vivències en el poble el més fidelment possible, basant-nos en testimoniatges publicats dels que el tractàven i altres recollits de primera mà dels seus amics i familiars", va apuntar.

    La intenció, va afirmar la investigadora, és "viure com en una pel·lícula real el transcórrer de l'estada de don Antonio a Villa Amparo".

    Ana Noguera, doctora en Filosofia i membre del Consell Valencià de Cultura, va participar en una taula redona sobre el pensament polític, filosòfic i social de Machado a Rocafort, juntament amb l'escriptor Antonio M. Herrera i el president de l'Associació Valenciana d'Escriptors i Crítics Literaris (CLAVE), Juan Luis Bedins, que va actuar com a moderador.

    Noguera va destacar el fort compromís en la prosa de Machado amb el republicanisme, el laïcisme i l'anticlericalisme, enfront del conservadorisme monàrquic i la doctrina de Sant Tomás. Segons va recordar Noguera, Machado era un home de gran humanitat que pensava que "la pàtria, per sobre de les banderes, era la gent, l'amor de la gent".

    Per la seua banda, Herrera va repassar la poesia de guerra de Machado durant la seua estada a Rocafort, tremendament afectada per l'època convulsa que va viure, en moltes ocasions escruixidora, però que també va deixar oportunitat per a una poca de llum. Herrera va recordar quan el poeta es va referir a l'horta valenciana com "un poc de paradís", un oasi entre les pessimistes circumstàncies del moment.

    La regidora de Cultura, Julia Cañizares, va ser l'encarregada d'inaugurar les jornades. Cañizares va destacar l'oportunitat d'aquest V Aula Juan de Mairena per a divulgar l'obra del poeta a Rocafort, la menys coneguda però molt fecunda, en la qual va col·laborar en periòdics i revistes, va signar manifestos i va mantenir una intensa correspondència.

    Programa de hui

    Fins demà, continuen les jornades de l'Aula Juan de Mairena. Hui, a les 10.30 hores, a la Casa de Cultura, Manuel Aznar Soler, Catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundador del Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL), oferirà una ponència entorn del II Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura, de 1937, que va tenir una de les seues seus a València.

    A continuació, Angela Nzambi, escriptora de Guinea Equatorial i membre de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR-PV), reflexionarà sobre 'El refugi en els nostres dies: una comparativa amb l'estada de Machado a Rocafort'.

    A les 19 hores, també a la Casa de Cultura, la companyia de teatre A stresa vocce, dirigida per Jesús Pérez Dolz, representarà 'Machado a escena".

    Demà, itinerari Machado

    Demà, a partir de les 11 hores, es realitzarà un "Itinerari de Machado per Rocafort", per donar a conèixer curiositats de la localitat durant la II República i la Guerra Civil. Un recorregut pels llocs de major rellevància durant l'època en què Machado va residir en la localitat quan València era capital de la República. El passeig començarà en Vila Empare.
    A les 12 hores, en la Casa de Cultura, serà la clausura del V Aula Juan de Mairena.

    Pujar