elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La regidoria de Transparència posa en marxa el Portal de Transparència

La regidoria de Transparència posa en marxa el Portal de Transparència

    L'Estat espanyol és un dels països amb un dels índex més alts de corrupció de tota la Unió Europea. De fet dins el nostre àmbit, només és superat per Grècia i Itàlia. Els estudis del CIS ens recorden, any rere any, que la corrupció i la falta de transparència són una de les principals preocupacions de la ciutadania i una de les principals causes de desafecció entre els i les ciutadanes i les institucions públiques.

    Des de l'Ajuntament de Paterna es vol trencar una llança per la transparència i fer partícips a la ciutadania dels processos de gestió del govern mitjançant el Portal de Transparència nascut arran l'Acord del Batà. "Volem acabar amb els anys d'obscurantisme en què el PP ficà a l'administració local de Paterna. Uns anys en el que els governants feien i desfeien sense cap mena de control ni fiscalització per part de la ciutadania. Som gestors d'allò públic i hem de rendir comptes del que fem davant la ciutadania", ha manifestat Santiago Lucas, responsable del Portal de Transparència.

    Per a posar en marxa el Portal de Transparència, el regidor notificarà a les diferents àrees de govern de l'ajuntament de Paterna la documentació a aportar per a la posada en marxa de la web del Portal que, segons Santiago Lucas, hauria d'estar en funcionament a principis de desembre per tal d'ajustar-se, com més prompte millor, tant a la llei estatal de Transparència (Llei 9/2013) com l'autonòmica (Llei 2/2015) en matèria de portals de transparència.

    "Amb això complirem amb els requisits legals de transparència a curt termini. Però volem anar més enllà tenint com a horitzó acomplir els Índex de Transparència d'Ajuntaments (ITA)" ha manifestat el regidor de Transparència en referència als 80 punts que demana Transparència Internacional per ser avaluat com a municipi amb gestió transparent. Dins les mesures proposades per l'ITA destaquen l'obligació de publicar les retribucions dels alts càrrecs del consistori i de les empreses en les quals participa; informació de contractes, subvencions i licitacions; Plans Generals d'Urbanisme amb participació; informació sobre patrimoni municipal, etc. Uns criteris més rigorosos a l'hora d'avaluar la transparència que els exigits per l'actual llei.

    El responsable de l'àrea de Transparència pretén amb el compliment dels 80 punts, estar preparats per a la pròxima avaluació de Transparència Internacional i que Paterna es presente voluntària per a aquesta avaluació externa. "Volem traure a Paterna del mapa de municipis amb gestió fosca i convertir-lo en un dels que presenten una gestió més transparent segons els organismes internacionals d'avaluació" ha finalitzat Santiago Lucas.

    Pujar