Castellano

Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics

Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics
    MÉS FOTOS
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 2)
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 3)
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 4)
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 5)
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 6)
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 7)
    Podem reclama la modificació de la llei de municipis turístics - (foto 8)

    El diputat autonòmic David Torres i la senadora Vicenta Jiménez han reclamat a Benidorm la consideració de l'anomenada Taxa Turística Valenciana i la modificació de la llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovada en el seu moment per l'Executiu de José María Aznar, i que classifica com a "turístics" a diversos municipis espanyols, deixant fora d'aqueixa llesta ciutats valencianes tan emblemàtiques en aquest sector com la pròpia Benidorm, Gandia, Peníscola o Torrevella.

    La senadora Vicenta Jiménez ha explicat que "aquest reconeixement com a "turístic" porta aparellades importants avantatges fiscals que permetrien a aqueixes localitats incrementar els seus ingressos a partir dels beneficis generats pel turisme per a poder realitzar inversions que milloren la qualitat de l'oferta, compensar el cost mediambiental que suposa el gran volum de recepció de turistes i el de manteniment dels serveis públics, així com la posada al dia d'infraestructures."

    "El fet que ciutats que viuen del turisme quasi com a monocultiu com Benidorm o Torrevella tinguen una renda per càpita molt baixa ens ha de cridar l'atenció sobre un model turístic que no és el més desitjable", ha argumentat.

    La pròpia Vicenta Jiménez va defensar la passada setmana una proposició de llei en la qual va demanar que es consideraren municipis turístics aquells que tinguen una població de dret superior a 20.000 habitants i que la suma del nombre d'habitatges de segona residència, apartaments turístics i els allotjaments en establiments hotelers, supere al d'habitatges principals. Aquesta modificació va ser rebutjada per la majoria absoluta del PP en el Senat, malgrat comptar amb el suport de la resta de grups polítics. "Però anem a persistir perquè estem convençuts de tenir raó i que la norma en la seua redacció actual és incomprensible", ha conclòs la senadora per Alacant.

    En aquests moments els criteris de la la legislació en vigor condicionen la consideració d'aquests municipis al fet que no siguen capital de província o de comunitat autònoma; tenir una població de dret d'entre 20.000 i 75.000 habitants i al fet que el nombre d'habitatges de segona residència supere al de les principals, alguna cosa que Podem considera com una "disfunció de la llei" perquè no té en compte el nombre de places hoteleres i, en paraules de la senadora, "crea un clar greuge comparatiu".

    Taxa Turística Valenciana

    Per la seua banda, el diputat autonòmic David Torres ha explicat la proposta que va llançar en el Debat de Política General, anàloga a altres similars aprovades en altres llocs d'Europa.

    "El creixement del turisme ha fet augmentar la pressió fiscal cap als residents per l'augment en els impostos locals per a poder mantenir la qualitat dels seus serveis," ha assegurat, "aquestes pujades han sigut especialment perjudicials per a les famílies amb rendes o pensions molt baixes, més encara en el moment d'emergència social que vivim. Una taxa com la qual proposem que revertiria en la millora d'aqueixos serveis, suposaria un alleujament per a la pressió fiscal d'aquestes famílies."

    "Un impost sobre les pernoctacions que suposa una xicoteta aportació sobre els serveis que es reben, repercuteix mínimament sobre el poder adquisitiu dels visitants i suposa un gran alleujament a les famílies", ha conclòs.

    En relació amb els apartaments i la taxa turística, el diputat ha afirmat que "a diferència de Catalunya i Balears, on la legislació va arribar tard, a la Comunitat Valenciana encara hi ha temps de fer les coses bé. Hem posat una eina sobre la taula que podria lluitar efectivament contra la externalització que s'està produint a través d'apartaments il·legals, la precarietat laboral tremenda dels treballadors i les treballadores i la millora de les infraestructures, tot açò per una quantitat mínima, d'entre 50 cèntims a 2 euros, que no afecta en la pràctica ni als preus ni al poder adquisitiu del visitant".

    En la roda de premsa han estat acompanyats per Michael Ortega, membre de Podemos Benidorm i Andrés Rusillo, del Cercle de Turisme, que van anar els promotors de la iniciativa que es va presentar en el senat, alguna cosa que Vicenta Jiménez ha agraït expressament.

    Reunió amb HOSBEC

    A més, aquest mateix matí els dos responsables polítics de la formació habitada s'han reunit també amb la directiva de HOSBEC, la patronal del sector, per a analitzar l'impacte de l'anomenada "Taxa Turística", proposta per Podem en el Debat de Política General.

    Els representants de Podem ha transmès a HOSBEC la preocupació per la pressió fiscal que viuen moltes famílies per l'augment de les taxes municipals i la necessitat que els visitants contribuïsquen pels serveis que reben.

    David Torres ha declarat en eixir de la trobada que ha sigut "una reunió positiva. Tenim punts en comú, com la millora de la qualitat del turisme, l'actitud davant els apartaments il·legals i la millora de les deficiències que trobem en el tracte que dóna l'Administració al sector".

    "Malgrat els nostres desacords, estem convençuts que podem arribar a acords en el futur, i coincidim per descomptat en la importància d'un sector que considerem vital per a l'economia valenciana", ha conclòs.

    La senadora Vicenta Jiménez, per la seua banda, els ha informat de la proposició de llei presentada en el Senat i dels avantatges que haguera suposat la seua aprovació per al turisme valencià.

    Pujar