elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La transformació industrial cap al cotxe elèctric portarà canvis laborals radicals a ciutats com Almussafes

La transformació industrial cap al cotxe elèctric portarà canvis laborals radicals a ciutats com Almussafes
  • La localitat ha reunit les principals ciutats espanyoles que viuen del sector de l'automoció per analitzar els reptes a què s'enfronta el sector en aquest “canvi de cicle industrial”

MÉS FOTOS
La transformació industrial cap al cotxe elèctric portarà canvis laborals radicals a ciutats com Almussafes - (foto 2)
La transformació industrial cap al cotxe elèctric portarà canvis laborals radicals a ciutats com Almussafes - (foto 3)
La transformació industrial cap al cotxe elèctric portarà canvis laborals radicals a ciutats com Almussafes - (foto 4)

Com s'enfronten ciutats com Almussafes, que viuen exclusivament del sector de l'automoció, al canvi de cicle industrial a què assisteix el sector de l'automòbil? Fa unes hores hem assistit a un anunci que canvia el rumb de l'economia d'aquest sector: la prohibició de vendre cotxes de benzina i dièsel a partir del 2035, cosa que acaba d'aprovar la Unió Europea i que suposa la constatació d'un canvi al que venim assistint des de fa temps.

I en aquest context, Almussafes -localitat que concentra pràcticament l'1% del PIB espanyol gràcies a la Ford i a totes les empreses que la subministren- hi té molt a dir. Aquest dimecres al matí els alcaldes de diferents ciutats espanyoles que viuen del mateix sector s'han reunit a la localitat d'Almussafes al primer fòrum nacional del sector Automoció i Components.

Són diverses les conclusions i peticions que aquestes ciutats llancen però totes conclouen que el vehicle elèctric té menys components que un de normal i, per tant, assistim a una minva progressiva de la necessitat de mà d'obra. Això pot ser un greu problema i per això és crucial apostar per la formació per reinserir aquests treballadors i fomentar la col·laboració publicoprivada per adaptar-nos al nou context.

El sector de l'automoció suposa el 10% del PIB nacional, origina el 15% de tota la recaptació fiscal nacional i conforma el 9% de l'ocupació nacional al llarg de tota la cadena de valor. De fet, ocupa prop de dos milions de persones de manera directa i indirecta, amb alt nivell de qualificació.

D'aquí, la gran rellevància de la trobada nacional en què també hi han participat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Arcadi España; la secretària autonòmica dEconomia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Empar Martínez; i el vicepresident de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Vicente Lafuente.

L'alcalde d'Almussafes, Toni González, ha parlat de “canvi de cicle industrial” i ha destacat que s'ha de treballar intensament perquè siga “com menys dolorós millor”. “La indústria ha de ser una aliada en les polítiques de descarbonització i en aquest camí itinerant que ens portarà a aquest canvi a la mobilitat”.

Cal destacar que Almussafes va ser el primer municipi d'Espanya que va dissenyar un estudi per atraure noves inversions vinculades al vehicle elèctric al sistema industrial de localitat: “Ja érem plenament conscients que la reconversió del sector era imminent, que des de l'Ajuntament, com a administració més propera als veïns, havíem d'actuar per protegir al màxim el sector de l'automoció al nostre territori i consegüentment minimitzar la destrucció d'ocupació”.

Els deures de l'administració

I això és una cosa que afecta totes les ciutats on s'ubiquen les principals fàbriques d'automoció i les indústries especialitzades en el sector de components, com la que han estat avui al fòrum: Martorell (Seat), Villamuriel de Cerrato (Renault), Figueruelas (Stellantis), Vitòria (Mercedes-Benz), Pamplona (proveïdors de VW), Martos (VALEO), Àvila (Nissan). Totes elles generen ocupació directa en més de 45.000 treballadors del sector automoció i components. Presència també d'AVIA (Clúster d'Automoció i Mobilitat Comunitat Valenciana), de les organitzacions sindicals, de les patronals nacionals, de les organitzacions empresarials de fabricants d'automòbils (ANFAC) i components (SERNAUTO), d'APPI, entre d'altres.

El Conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha destacat que de la competitivitat d'un sector com el de l'Automoció i els Components en depèn la competitivitat global i per això hi ha dos punts clau en aquesta transformació a què s'enfronta el sector: “L'ocupació i la sostenibilitat”. En aquest sentit, Espanya reconeix que l'administració s'hi ha de posar les piles, per exemple amb la disponibilitat de punts de càrrega per a vehicles elèctrics; d'incentius per promoure aquesta transformació; i oferir formació de qualitat.

Pujar