elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant rep el premi Socinfo Digital pel projecte ‘Smart University’

La Universitat d’Alacant rep el premi Socinfo Digital pel projecte ‘Smart University’
  • Hi participen altres vuit universitats de tot l’Estat i té com a objectiu la gestió eficient dels recursos, infraestructures i serveis amb l’ús de les Tecnologies de la Informació

 

La Universitat d’Alacant ha rebut pel projecte Smart University el premi, en la categoria d’Administració Digital, Socinfo Digital “UNIVERSITATS TIC”, que organitza anualment la Revista Societat de la Informació Digital. Al lliurament de trofeus, que va tenir lloc el passat dia 7 de juny a la seu de l’Institut Nacional d’Administració Pública (INAP), a Madrid, van acudir el vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina, i el director del grup d’investigació, Francisco Maciá.

Aquest projecte va nàixer l’any 2014 centrat a la Universitat d’Alacant i ha evolucionat cap a un projecte col·laboratiu que implica nou universitats espanyoles, dins del marc UniDigital que, desenvolupat pel Ministeri d’Universitats, compta amb fons europeus. En concret, hi participen les universitats de València, la Jaume I, la Universitat Politècnica de València, la Miguel Hernández, la Rey Juan Carlos, la d’Oviedo, Burgos i Cadis.

La UA va iniciar el projecte sota la direcció de Francisco Maciá amb l’objectiu de gestionar d’una manera eficient els recursos, les infraestructures i els serveis de la institució. Per a aconseguir-ho, ha aplicat de manera intensiva i sostenible les Tecnologies de la Informació i ha generat un sistema capaç d’integrar i processar informació des de qualsevol font de dades, i a partir d’aquestes dades generar serveis de valor afegit.

En aquests moments, a través de la plataforma SmartUA, la Universitat és capaç d’arreplegar dades des de diferents fonts d’informació sobre l’ús en temps real d’infraestructures de xarxa, el consum elèctric, la utilització de les electrolineres, a més d’incorporar l’agenda d’esdeveniments, cursos i actes oficials de la Universitat i obtenir respostes sobre incidències al campus, sobre les estades i llocs en què ha transitat el personal o alumnat de la UA. A tot això, cal sumar les dades sensoritzades a través d’una xarxa pròpia de sensors intel·ligents capaços d’obtenir variables climàtiques (temperatura, humitat), mesures sobre la qualitat de l’aire o gasos, i fins i tot la mesura de qualitat de serveis (velocitat d’accés a internet, funcionament o fallada d’accés a serveis digitals, saturació de la xarxa).

Evolució del projecte

En aquesta nova etapa del projecte es generarà per primera vegada un servei basat en una plataforma comuna per a totes les universitats participants, que podrà ser a més utilitzada per qualsevol altra universitat espanyola que en un futur s’adherisca al projecte o vulga utilitzar-la. D’aquesta manera, com explica el vicerector de Transformació Digital, partint de l’experiència acumulada, la plataforma serà capaç d’analitzar en temps real l’estat de les universitats i permetrà corregir situacions de desviació i anomalies, com, per exemple: consums excessius d’infraestructures, existència de patrons atípics d’ús, adequació de l’ús de les infraestructures a les necessitats, desviacions de les previsions econòmiques o incidents de seguretat. La plataforma no sols podrà analitzar les dades que hi ha sinó també fer previsions i prediccions d’acord amb l’evolució dels indicadors.

Molina assenyala que amb tota aquesta «informació de qualitat» a la seua disposició, les institucions passaran d’una posició reactiva a una proactiva. Permetrà la presa de decisions en temps real i en viu, amb la possibilitat de combinar diverses dimensions del campus, d’una forma àgil, per a conèixer com les variables s’interrelacionen. Per exemple, conèixer la repercussió d’un esdeveniment sobre les infraestructures, si el consum d’un recurs generarà una desviació sobre la previsió econòmica, o si les aules estan sent utilitzades pel nombre d’alumnes previst o estan sent infrautilitzades. El vicerector destaca també que tota aquesta informació estarà disponible d’una manera comprensible a través un disseny web que va «més enllà de la dada».

Però a més aquest coneixement podrà ser aprofitat per totes les universitats participants i la nova plataforma permetrà compartir els avanços de cada institució. Així mateix, també podran tenir-hi accés investigadors i la comunitat universitària amb la finalitat que «puguen investigar i també aportar-hi solucions».

Pujar