elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Presentació del llibre El interés del capital. El problema de sus orígenes, de Germán Bernácer

Presentació del llibre El interés del capital. El problema de sus orígenes, de Germán Bernácer
  • Tindrà lloc demà, a les 20 h, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant

 

Demà, dimecres 12 de juliol, tindrà lloc a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant la presentació del llibre El interés del capital. El problema de sus orígenes,, de Germán Bernácer. L’acte començarà a les 20 h amb la intervenció de María Jesús Pastor, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació científica; Rosario Andreu, directora de la Càtedra Germàn Bernàcer, i José Perles i Martín Sevilla, els editors del llibre.

L’estudi de les crisis econòmiques i financeres sempre ha format part de les preocupacions principals dels economistes. Entendre els factors que les provoquen i com poden evolucionar, no sols ha sigut un exercici científic, sinó que ha entroncat amb les possibilitats que tenen els governs per a intervenir en l’economia i tractar de corregir els efectes més nocius per a la societat d’aquests desequilibris.

En aquest llibre, que ha sigut publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant, els tipus d’interès i l’«interès del capital» tenen un protagonisme singular. En la sinopsi, s’hi reflexiona sobre que «els últims anys, les nostres economies han passat d’uns tipus d’interès negatius a unes pujades per part dels bancs centrals que són difícils d’entendre i que estan provocant en les nostres societats no pocs efectes negatius motivats per la inflació que provoquen».

En El Interés del capital. El problema de sus orígenes, Germán Bernácer tracta d’analitzar la justificació històrica i el paper que representa l’interès del capital en els desequilibris macroeconòmics, com també les raons de l’existència del cobrament d’interessos pels posseïdors del capital i com aquesta qüestió provoca problemes macroeconòmics fonamentals que contribueixen a la creació i l’ampliació de les crisis econòmiques.

«La importància d’aquesta obra, publicada originalment l’any 1925, radica en el fet que, en el model macroeconòmic de Bernàcer sobre la doctrina funcional dels diners, els tipus d’interès són una peça clau per a entendre tot el model, i la revolucionària proposta de la supressió d’aquests per a eliminar les crisis econòmiques ha sigut possiblement la causa que Bernàcer no haja rebut més atenció dels economistes ‘acadèmics’ i els executors de la política econòmica», com s’assegura en el text de presentació del llibre.

Germán Bernácer Tormo

Germán Bernácer Tormo va ser un economista considerat un dels pares de la macroeconomia. En la primera meitat del segle XX va desenvolupar teories de gran influència en el desenvolupament de la ciència econòmica que van servir per a establir les bases de la

macroeconomia moderna. Va ser precursor de Keynes i va proposar una reforma de les estructures econòmiques i de la regulació d’aquestes a través de la funció dels diners. Entre altres càrrecs de rellevància, va ser director del Servei d’Estudis del Banc d’Espanya.

Pujar