elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una investigació liderada per la UA apunta que les lents progressives ocupacionals disminueixen la prevalença de la síndrome visual informàtica

Una investigació liderada per la UA apunta que les lents progressives ocupacionals disminueixen la prevalença de la síndrome visual informàtica
  • Segons l’estudi fet en usuaris de lents progressives generals, als tres mesos d’usar les lents ocupacionals la prevalença de la síndrome va baixar del 68,1% al 18,8%

  • Aquest trastorn visual afecta més del 70% del personal de l’Administració Pública i es produeix per un ús prolongat de pantalles electròniques: ordinador, tauletes, mòbils…

Investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) han dut a terme un estudi en treballadors de la mateixa universitat majors de 45 anys, tots ells usuaris de lents progressives generals i dispositius digitals, per a estimar la prevalença de la Síndrome Visual Informàtica (SVI). Aquest trastorn, que produeix problemes com a visió doble o borrosa, ull sec i, fins i tot, mal de cap, afecta més del 70% del personal de l’Administració Pública i l’Educació per un ús prolongat de pantalles electròniques: ordinador, tauletes, mòbils…

Un dels punts claus d’aquest treball, publicat recentment en les revistes científiques Ophthalmic and Physiological Optics i Journal of Environmental Research and Public Health, ha sigut comparar l’SVI que es percep amb l’ús de dos dissenys de lents: progressives d’ús general vs. ocupacionals. Segons els resultats, la prevalença d’SVI amb les seues lents pròpies era del 68,1%. Una vegada actualitzada la refracció, als tres mesos d’emprar les progressives d’ús general va disminuir al 33,3% i, als tres mesos d’emprar les progressives ocupacionals, aquesta xifra va abaixar fins al 18,8%.

L’SVI pot produir-se per factors de risc en el lloc de treball com una mala il·luminació, lluentors en la pantalla, distàncies de treball i postures inadequades, condicions nocives de temperatura i humitat o per una combinació de tots aquests. Però hi ha factors de risc propis del treballador que també poden agreujar aquesta simptomatologia com el sexe, l’edat, patir algunes malalties sistèmiques i/o síndromes relacionades amb l’ull sec, l’ús d’alguns fàrmacs i lents de contacte, entre d’altres. En aquest sentit, la investigació feta des de la UA evidencia que «tant les dones com aquelles persones que treballaven amb una postura de coll o il·luminació inadequada van presentar el triple de probabilitat de patir aquesta síndrome. Així mateix, els treballadors que no van presentar errors refractius des de lluny tenien més probabilitat que els miops, hipermetrops o astigmàtics de millorar amb les lents ocupacionals», assenyala la investigadora principal i professora del Departament Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA, Mar Seguí.

Després del seguiment fet durant un any, «el 73,9% dels treballadors va triar les lents ocupacionals com la primera opció per a l’ús d’ordinador, en comparació amb el 17,4% que va preferir les lents progressives d’ús general», afig l’experta de la UA.

Recomanacions

Com explica la investigadora de la UA, «els resultats d’aquest estudi ajuden a guiar els professionals de la salut visual a recomanar les lents progressives ocupacionals com a disseny més adequat per als treballadors usuaris d’ordinador, no sols sobre la base de les millores òptiques, sinó també amb una evidència provada que disminueixen la simptomatologia que percep el treballador, i proporcionen així una assistència millor a aquesta població».

A més, «resulta especialment recomanable millorar la formació i informació dels treballadors sobre la importància de mantenir nivells d’il·luminació i postures ergonòmiques adequades per a reduir els símptomes que provoca l’SVI durant l’ús de dispositius digitals i guanyar qualitat de vida en el lloc de treball», destaca Mar Seguí.

Metodologia

L’estudi es va fer en 109 treballadors (62 homes i 47 dones) de la UA, majors de 45 anys i usuaris de lents progressives generals i ordinadors de sobretaula. A l’inici de l’estudi es va citar a cadascun d’aquests per a avaluar i conèixer el seu estat refractiu i, posteriorment, se’ls va proporcionar la compensació adequada mitjançant l’adaptació de dos dissenys de lents oftàlmiques: les progressives d’ús general i després les ocupacionals. Cadascun dels dissenys es va utilitzar durant tres mesos en el lloc de treball.

L’SVI es va mesurar mitjançant el qüestionari CVS-Q© dissenyat i validat per personal del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia i del Grup d’Investigació en Salut Pública de la UA el 2015. A més, es va arreplegar informació sobre l’exposició a ordinador, i també sobre aspectes ambientals i ergonòmics en el lloc de treball.

Finançament

Aquest estudi s’ha desenvolupat gràcies a dos projectes d’investigació finançats per la Generalitat Valenciana (GV/2017/187) i per la Fundació PREVENT (PREVENT17-02). L’equip de treball, liderat per la professora Mar Seguí, ha estat format per l’estudiant del programa de Doctorat en Ciències de la Salut, María del Mar Sánchez, i els professors de la UA Begoña Doménech i Joaquín Doménech, del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia, i Francisco Brocal del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal.

Pujar