elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més d'una dotzena d'equips participaran en la competició de robòtica FIRST LEGO League 2021 organitzada per la Universitat d'Alacant

Més d'una dotzena d'equips participaran en la competició de robòtica FIRST LEGO League 2021 organitzada per la Universitat d'Alacant
  • El torneig, que tindrà lloc el pròxim 15 de maig en format virtual, repta els equips a proposar solucions innovadores per a activar la societat a través de l'esport, el ball, el joc o activitats a l'aire lliure

Un total de 13 d'equips participaran en el torneig local de robòtica First LEGO League (FLL) organitzat per la Universitat Alacant. Més de 120 joves procedents d'Alacant, la Torre del Pla, Sant Vicent del Raspeig, Villena, Confrides, València i Sant Just Desvern (Barcelona) se sumen a la competició amb solucions innovadores per a activar la societat i tots els integrants a través de l'esport, el ball, el joc o les activitats a l'aire lliure: persones de qualsevol edat, condició i necessitat. L'esdeveniment tindrà lloc el pròxim 15 de maig de 2021 en format en línia.

Aquest desafiament internacional té com a objectiu despertar l'interès i promocionar els valors de la ciència i la tecnologia, com també el desenvolupament de les competències STEAM (acrònim en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). FLL inspira els/les joves a crear idees, resoldre problemes i superar obstacles i, alhora, els permet guanyar confiança en l'ús apropiat de la tecnologia i aprendre processos de disseny propis de l'enginyeria. Les persones participants col·laboren, cooperen i desenvolupen habilitats de treball en equip imprescindibles en un món laboral dinàmic i en constant canvi.

En què consisteix el concurs?

FIRST LEGO League desafia cada temporada els/les joves a resoldre problemes del món real, com ara el reciclatge, la gestió de l'aigua o les energies renovables mitjançant les oportunitats que ofereix la ciència i la tecnologia. En aquesta nova edició del 2021, el desafiament RePLAY repta els equips a proposar solucions innovadores per a activar tota la societat a través de l'esport i el joc.

Cada equip està format per un màxim de 10 alumnes d'edats diferents i un entrenador que exerceix el paper de suport de grup, sense arribar a portar el lideratge. L'equip fixa els seus objectius i la finalitat del seu projecte, i és també qui cerca les eines necessàries per a dur a terme una participació que els aporte alguna cosa més que una experiència. L'equip que resulte campió en la fase local de la UA passarà al torneig nacional, que tindrà lloc el 26 i 27 de juny del 2021 també en format virtual.  

FLL Alacant

La competició local que organitza la Universitat d'Alacant d’ací a unes setmanes comptarà amb 12 equips en FIRST LEGO League Challenge, programa per a joves de 10 a 16, i un equip en FIRST LEGO League Explore per a xiquets i xiquetes d'entre 6 i 9 anys que permet descobrir la diversió i captar la curiositat per les STEAM.

Entre tots els competidors, hi ha un grup format exclusivament per xiquetes becat pel programa GIRLS FIRST, l'equip EFIGY GIRLS de l'IES Sant Vicent, i un altre del Pla Social, programa per a fomentar l'interès per la ciència i la tecnologia de manera inclusiva entre els centres de difícil acompliment, l'equip Aurelio Team del CEIP de Confrides.

A més, un dels equips que participa en l'edició de la FIRST LEGO League Alacant 2021, Roboluti_ON de l'IES Germans Amorós de Villena, ha sigut seleccionat per a representar la FIRST LEGO League Espanya en la fase internacional del Global Innovation Award. Es tracta d'un premi internacional dissenyat per a encoratjar i ajudar els equips a desenvolupar encara més les seues solucions innovadores als problemes del món real, en què es premia la clara identificació del problema, la innovació de solucions presentades i l'ús de STEAM en les solucions i l'estudi de la viabilitat d'implementació d'aquestes.

El torneig FIRST LEGO League Alacant, coordinat pels professors de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant Paco Pujol i David Tomás, compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.

La Fundació Scientia és l'entitat que impulsa FLL a Espanya amb la col·laboració del 20% de les universitats espanyoles, parcs tecnològics i entitats de promoció de la innovació com a socis. A més, la iniciativa és possible gràcies a la col·laboració d'empreses i entitats que acosten els participants a coneixements i professions STEAM com Robotix, Correos i Unniver.

Pujar