elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un curs d’estiu de la Universitat d’Alacant aborda el joc com a mètode d’aprenentatge escolar

Un curs d’estiu de la Universitat d’Alacant aborda el joc com a mètode d’aprenentatge escolar
  • El programa estival titulat Ludificació a l’Aula reuneix professorat a la Seu Universitària d’Elda durant els dies 7 i 8 de juliol

  • Docents de contrastat nivell nacional analitzaran aquest concepte i debatran sobre els seus límits en una taula redona de cloenda

 

Jugar per a aprendre o aprendre jugant. Mentre es complisca l’objectiu de la docència, la metodologia de la ludificació, cada vegada més estesa entre el professorat de qualsevol rang d’educació, és un concepte innovador que presenta múltiples opcions i, precisament per això, també requereix anàlisi, reflexió i debat entre els professionals que aposten per aplicar-lo. Mitjançant ponències, pràctiques i una taula redona de clausura, el curs d’estiu de la Universitat d’Alacant Ludificació a l’Aula, dirigit per la professora Rosario Navalón, tractarà aquest concepte en tota la seua amplitud durant les jornades dels dies 7 i 8 de juliol a la Seu Universitària d’Elda.

Patrocinat pel consistori de la localitat i pel Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat (CEFIRE) del mateix municipi, aquest curs és una bona mostra de resposta a la demanda social dels professionals que pretenen els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Universitat d’Alacant. En aquest cas, dirigit principalment al professorat de centres educatius, el curs ha penjat el cartell de complet i, fins i tot, presenta llista d’espera.

No debades, la profunditat i la novetat amb la qual s’aborda el concepte principal del curs, sumat al fet que el programa docent serà impartit per un grup de professors de contrastat nivell nacional (alguns d’ells han obtingut el Premi Espiral o han sigut finalistes del guardó), fan d’aquest curs un dels més sol·licitats del programa estival de la institució acadèmica alacantina.

Segons explica Rosario Navalón, aquest programa docent és tan interessant perquè «la ludificació és, actualment, una de les principals estratègies de didàctica activa que s’utilitzen a l’aula pel fet que incorpora la motivació de l’alumnat en l’aprenentatge a través del joc», i afegeix que «es pot aplicar en tots els rangs d’educació i, també, per a qualsevol matèria. Hi ha mètodes i jocs tant per a les matemàtiques i les ciències, com per a les literatures i, fins i tot, l’educació física”.

El programa docent es compon, principalment, de ponències impartides per professorat expert que aborda el concepte de ludificació des de perspectives diferents. Destaquen algunes com a «Possibilidades de la neuroeducación en el aula», a càrrec de Chema Lázaro, «Escape Room & Breakout educativo», impartida per Manuel Pérez Río i amb taller homònim, o «The time machine, gamificando in the English class», per Sara Navarro. Altres docents d’interès que imparteixen conferències de temes més generals són Juan Francisco Álvarez, Bernardo Jareño, Beatriz Cerdán, Aarón Asencio, Miguel Ángel Azorín o la mateixa Rosario Navalón, que, juntament amb David Vera, oferirà la interessant taula redona de cloenda titulada «Els límits de la ludificació».

Precisament, l’anàlisi i el debat sobre els límits de la ludificació és una de les parts més importants del programa «perquè, com a novetat i vistos els seus bons resultats, la ludificació s’utilitza molt a les aules, de manera que és moment de preguntar-nos els professionals fins a on i com s’ha de continuar implementant perquè continue tenint resultats positius», detalla la directora del curs.

Pujar