elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA atén més de dues mil consultes en persona de refugiats ucraïnesos i incrementa la seua ajuda humanitària

La UA atén més de dues mil consultes en persona de refugiats ucraïnesos i incrementa la seua ajuda humanitària
  • Ja estan en marxa ajudes de menjador i transport i més de quaranta estudiants estan matriculats en els cursos d’espanyol al campus

  • S’ofereixen cursos gratuïts d’espanyol en les seus universitàries per a persones arribades d’Ucraïna i s’està organitzant un seminari específic per a aquest col·lectiu sobre l’accés a la universitat

MÉS FOTOS
La UA atén més de dues mil consultes en persona de refugiats ucraïnesos i incrementa la seua ajuda humanitària - (foto 2)

 

La Universitat d’Alacant continua incrementant l’ajuda humanitària a refugiats ucraïnesos arribats a Alacant, com a part de la campanya de suport que duu a terme d’ençà que va esclatar la guerra.

Des del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament detallen les dades recollides de les accions posades en marxa durant els últims mesos. «Actualment, explica la vicerectora Rosa María Martínez, tenim prop de quaranta estudiants d’Ucraïna matriculats en cursos d’espanyol del Centre Superior d’Idiomes, finançats per la UA. També hem assignat dinou ajudes de bo menjador i tretze ajudes per a transport, i una ajuda especial de 1.900 euros per a allotjament per al cas més dramàtic amb què ens hem trobat. Concretament, hem destinat aquesta ajuda especial a un alumne que estava matriculat en tercer d’Arquitectura a la Universitat ucraïnesa de Knuca, va haver d’abandonar el seu país pel conflicte i estava en una situació d’extrema vulnerabilitat. En l’actualitat és a Espanya amb estatus de protecció temporal de refugiat ucraïnès, i està  matriculat en els nostres cursos d’espanyol».

En aquest sentit, detalla la vicerectora, la Universitat d’Alacant, a través del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, ha elaborat un protocol d’actuació per a ajudar l’alumnat amb estatus de refugiat, i que es desenvolupa en el marc d’actuació del Pla d’Acció Universitat-Refugi (BOE2/04/2022), impulsat per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles. Aquest protocol implica, entre altres mesures, l’establiment d’ajudes directes de naturalesa diversa: bons d’alimentació, ajudes per als desplaçaments i, en els casos més extrems, beques d’ajuda humanitària.

La vicerectora també destaca les «prop de 2.000 consultes en persona d’ucraïnesos  arribats a Alacant o bé de les famílies que acullen aquestes persones refugiades, que han sigut ateses pel nostre Servei de Relacions Internacionals, el Centre Superior d’Idiomes o els grups de voluntariat lingüístic i acompanyament psicològic que es van organitzar a la Universitat d’Alacant per a donar resposta a l’arribada massiva de persones refugiades d’Ucraïna».

La Universitat d’Alacant també ha posat en marxa cursos d’espanyol gratuïts per a aquest col·lectiu de refugiats, que s’imparteixen en diverses seus de la UA per tota la província, organitzats per la professora Marian Aleson.

«En col·laboració amb el Centre Superior d’Idiomes de la UA», afegeix Rosa María Martínez, «estem organitzant un seminari específic per a informar el col·lectiu ucraïnès dels detalls del procés d’accés a la universitat.»

La UA amb Ucraïna

La Universitat d’Alacant va posar en marxa un grup de treball institucional d’ajuda a Ucraïna, integrat pels vicerectorats responsables de Relacions Internacionals, Responsabilitat Social, Estudiants i Cultura, amb l’objectiu d’aplegar esforços i preparar un programa d’ajuda global davant l’arribada de persones refugiades d’Ucraïna a Alacant, arran de l’estat de guerra que viu aquest país.

Pujar