Castellano

Els seminaris alfasins de Johan Galtung s'expandeixen a altres ciutats

Els seminaris alfasins de Johan Galtung s'expandeixen a altres ciutats

    Aquest cap de setmana, a la sala Martín Begué del Palau Municipal de Madrid, a Cibeles, els seminaris alfasins del sociòleg noruec Johan Galtung, han reprès una nova etapa, posant sobre la taula el paper dels mitjans de comunicació en la solució dels conflictes, amb la participació dels periodistes Francisco Herrera i Gorka Castillo.

    Les regidores de presidència i residents d'altres nacionalitats de l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi, Rocío Guijarro i Martine Mertens, han participat en el seminari celebrat el 15 i 16 de desembre, organitzat per la Fundació Alfadeltapi, que dirigeix Johan Galtung, en col·laboració amb els Ajuntaments de Madrid i de l'Alfàs del Pi. L'experiència ha estat valorada molt positivament per totes les parts i encara falten per tancar dates, hi haurà nous seminaris a València, Dénia i Segòvia.

    Experts en mitjans de comunicació han debatut sobre com compaginar el deure d'una informació veraç, la responsabilitat d'agreujar conflictes i l'oportunitat de facilitar solucions viables i sostenibles.

    "Mitjans de Comunicació i Conflictes" ha estat el dissetè seminari organitzat per la fundació, en col·laboració amb l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi i la Universitat Complutense de Madrid i el primer que es realitza fora del municipi alacantí, amb el suport en aquest cas de l'Ajuntament de Madrid.

    Seminaris sempre conduïts pel mateix Galtung, que el 1959 va crear a Oslo el primer institut d'investigació sobre la pau, l'International Peace Research Institute, i va ser el seu director durant 10 anys. Com a convidats, Francisco Herrera, periodista, consultor independent i president de la Fundació d'Iniciatives Locals, i Gorka Castell periodista d'CTXT i El Telègraf.

    Galtung, que a més té en el seu haver la fundació de l'Escola Periodisme de Pau a la Ciutat de Mèxic, ha proposat reflexionar a Madrid durant aquest cap de setmana sobre la necessitat d'incidir en el que anomena "periodisme de pau". Un terme que, per a ell, no comporta denúncies i censures o autocensures, sinó "fer que les conseqüències de les notícies que es difonen no només no agreugen la situació sinó que puguin ajudar a la solució dels conflictes". Aquest periodisme de pau que centra l'atenció en el conflicte i la seva transformació pacífica i no tant en la violència, a la guerra oa qui guanya.

    En les setze edicions anteriors dels seminaris alfasins s'han abordat temes com la Jurisdicció Universal; Islam i Occident; corrupció; Educació I. Mediació; Violència contra la dona; migracions, o les visions del passat per construir el futur.

    La intenció de la Fundació és, a partir d'ara, estendre aquests seminaris que veuen la llum a l'Alfàs del Pi a altres punts del país per portar el debat sobre la pau a tot el territori nacional.

    Pujar