elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs celebra la XXVI Edició del Certamen de Poemes d'Alaquàs

Alaquàs celebra la XXVI Edició del Certamen de Poemes d'Alaquàs

    El passat 2 de setembre el Certamen de Poemes a la Mare de Déu de l’Olivar d’Alaquàs va celebrar la seua XXVIa edició (1991-2016), que ha concidit amb els primers 25 anys de vida de l’Associació Cultural Mare de Déu de l’Olivar, l’entitat organitzadora, que fou fundada en 1991, i que des d’aleshores mai no ha deixat de convocar el certamen. Així, durant el transcurs del certamen, els membres de l’Associació varen voler destacar el paper de les persones que, al llarg d’aquests 26 anys i en un moment o altre, han sentit el goig o la necessitat d’escriure poesies, i no han dubtat a posar-se al davant del full en blanc i mirar de plasmar, de la manera més artística possible, les seues emocions. D’aquesta manera, van assegurar que cap de totes les accions que fan possible el certamen –i que són ben necessàries– es pot comparar a la d’escriure els poemes: ni la tasca dels organitzadors, ni la del jurat, ni la dels col·laboradors i patrocinadors, amb ser fonamentals, tenen el valor de la d’aquells que, de cor i amb entusiasme, han traslladat al paper els seus sentiments envers la Mare de Déu de l’Olivar i el poble d’Alaquàs.

    Així mateix, van agrair a les entitats patrocinadores del concurs –entre les quals l’Ajuntament, la Parròquia i la Confraria de la Mare de Déu de l’Olivar– i als membres del jurat qualificador la seua contribució al funcionament d’aquest engranatge líric que permet festejar cada any a Alaquàs el goig de la literatura. En especial, enguany varen destacar el suport que els han brindat el Clavaris del Crist de la Bona Mort 2016. I, durant l’acte, varen fer explícit el suport de l’Associació al procés que s’ha iniciat en els darrers mesos per tal de demanar que el cant de la Carxofa d’Alaquàs siga declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC). Així, de les diverses significacions artístiques que comporta aquest bell i antic cant, varen destacar que no és la menor la poètica, ja que d’autèntics poemes es poden qualificar cadascuna de les lletres de les Carxofes al Crist i a la Mare de Déu.

    Els guanyadors de la XXVI edició, a què s’han presentat un total de 45 originals, han estat els següents:

    En la modalitat B, «poemes dedicats a ressaltar els valors humans i l’estima a la nostra terra»:

    -Tercer premi a l’obra «Vénen les festes del Crist», de M. Dolores Herranz Giménez.

    -Segon premi a l’obra «Todos somos refugiados», de Mariano Jurado Arcos.

    -Primer premi a l’obra «Barreja», de Maria Andrés Martí.

    En la modalitat A, «poemes dedicats a la Mare de Déu de l’Olivar»:

    -Tercer premi a l’obra «Al mig de l’horta», de Josep Manuel Segarra Bellés.

    -Segon premi a l’obra «Me encontré con la Virgen del Olivar», de Jesús García Hernández.

    -Primer premi a l’obra «Virolai a la Mare de Déu de l’Olivar», de Miquel Lluís Rubio Domingo.

    Finalment, cal destacar que en la modalitat infantil-juvenil varen ser distingits els poemes de xiquets: Julia Tierraseca Galán, Lourdes López Estreder, Marta Sáez Gutiérrez, Isidro Mora López i Aitana Martínez Montalt.

    Pujar