elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marina Albiol: "Seguim treballant per què no siguen els veïns els qui paguen el disbarat de la dessaladora de Xilxes-Moncofa"

Marina Albiol: "Seguim treballant per què no siguen els veïns els qui paguen el disbarat de la dessaladora de Xilxes-Moncofa"
    MÉS FOTOS
    Marina Albiol: "Seguim treballant per què no siguen els veïns els qui paguen el disbarat de la dessaladora de Xilxes-Moncofa" - (foto 2)

    La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha visitat aquest matí la dessaladora de Xilxes-Moncofa, acompanyada pel portaveu d'EUPV a l'Ajuntament de Xilxes Erik Segarra. Després de mantindre una reunió amb el col·lectiu local d'EUPV per conèixer les dificultats a què s'enfrontaria el municipi en cas d'haver de retornar a Europa els diners invertits a la dessaladora, Albiol s'ha compromés a "seguir treballant des de l'Europarlament per a que no siguen els veïns i les veïnes els qui acaben pagant un disbarat d'aquesta magnitud. Els responsables tenen nom i cognoms: l'anterior alcalde i els responsables del Ministeri, que van signar un conveni inassolible per a la població que hipotecarà el futur econòmic del municipi".

    Cal recordar que la dessaladora va tindre un cost de 55 milions d'euros, 17 dels quals van ser aportats per la Unió Europea mitjançant els fons FEDER, una quantitat que ara la UE reclama en cas que no es pose en marxa la planta. Segons Albiol, "segurament hi haja una nova pròrroga per retornar els fons, però això no implica que s'haja de deixar de dirimir responsabilitats entre aquells que van prendre en el seu moment la decisió de posar en risc l'estabilitat econòmica de tota una localitat per a dotar d'aigua a les promocions urbanístiques desmesurades que es preveien per a la zona".

    El mateix portaveu d'EUPV a Xilxes Érik Segarra subratlla que la dessaladora suposa "una ruïna per al poble" tant si es posara en marxa com si no: "Es va signar un conveni que ens obliga a pagar 600.000 euros a l'any de manteniment quan estiga en marxa; en un ajuntament que tenim aproximadament 4 milions d'euros de pressupost anual. I si no arriba a entrar en servei, ens tocarà pagar 4 milions d'euros, la part que ens toca que s'ha de retornar a Europa, de manera que ens endeutarem de forma inassumible". Segarra recorda que la projecció d'aquesta infraestructura estava estretament lligada al desenvolupament de dos PAI a Xilxes: "Per a tirar avant els projectes urbanístics i l'espectacular increment d'habitants que se'ns va vendre s'havien de procurar els recursos hídrics, i ara ens trobem que tenim aigua de sobra. Fins i tot, en cas que algun dia s'arriben a fer els PAI i els milers de vivendes, ens trobarem que els actuals habitants durant molts anys haurem pagat la festa d'aquells que algun dia aprofitaran la dessaladora".

    La portaveu d'EU a l'Eurocambra recorda que el passat mes d'octubre ja va preguntar a la Comissió Europea sobre el tema, "i continuarem treballant per a que la ciutadania no acabe pagant els excessos d'uns responsables polítics que ens van vendre el 'cuento de la lechera', i que en cap cas pensaven en el benefici comú quan prenien aquestes decisions. Si al final la UE reclama els fons, que ho reclame als seus responsables, però no a la ciutadania".

    Pujar