2 de desembre de 2020 2/12/20

Ximo Puig destaca l'"oportunitat històrica" de la Comunitat per a aconseguir inversions i finançament

Ximo Puig destaca l'"oportunitat històrica" de la Comunitat per a aconseguir inversions i finançament - (foto 1)
  • El Govern valencià ha celebrat el Seminari d'hivern en Dénia

MÉS FOTOS
Ximo Puig destaca l'"oportunitat històrica" de la Comunitat per a aconseguir inversions i finançament - (foto 2)
Ximo Puig destaca l'"oportunitat històrica" de la Comunitat per a aconseguir inversions i finançament - (foto 3)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l'"oportunitat històrica" per a aconseguir inversions i la reforma del model de finançament que suposa per a la Comunitat Valenciana l'existència d'un Govern a Espanya alineat amb les polítiques de la Generalitat.

"Hem d'aprofitar la interlocució que tenim davant el Govern d'Espanya, davant el qual serem clarament reivindicatius i al mateix temps còmplices en aquelles polítiques que ens poden unir", ha indicat. "Aquesta presència valenciana en la política espanyola la volem fer visible amb fets en els Pressupostos Generals de l'Estat i en el canvi del model de finançament que per a nosaltres és absolutament urgent i irrenunciable", ha manifestat el titular de la Generalitat.

El president ha realitzat aquestes declaracions en el transcurs de la roda de premsa després de la clausura del Seminari de Govern - Hivern 2020, que ha tingut lloc a Dénia, en la qual ha estat acompanyat per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; i la resta de membres del Consell.

Durant la seua intervenció, Puig ha posat l'accent que "el Govern del Botànic és la prova, l'exemple per a tota Espanya que governs de majories progressistes, plurals i sensibles a la diversitat funcionen i són un punt d'inflexió per a millorar la vida de les persones".

I prova d'això, ha insistit el president, és que "la confiança generada per un entorn d'estabilitat, diàleg social i honradesa ha fet que el volum d'inversions estrangeres haja augmentat un 115% més que en l'anterior etapa". Referent a això, Puig ha destacat que, segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, la Comunitat Valenciana és "motor de creixement econòmic a Espanya" com indiquen les dades de 2019.

Així mateix, ha destacat que en 2019 es va aconseguir la xifra d'ocupació més alta dels últims deu anys, amb més de 2,1 milions de persones ocupades; el rècord d'exportacions, amb un volum de negoci de 31.000 milions d'euros, i un rècord de visitants estrangers. Tot això suposa, segons el president, que "estiguem davant el moment valencià, consolidant les polítiques que comencem fa quatre anys i mig i assumint nous reptes".

En la seua intervenció, Puig també s'ha detingut en els assoliments socials, perquè "si el creixement no arriba a les persones no genera futur". En aquest sentit, el president ha destacat que la Comunitat Valenciana va ser l'autonomia que més persones va incorporar al sistema de dependència: el 20% del total de tota Espanya.

A més, Puig ha posat en valor les inversions de 1.300 milions en Sanitat, "amb un increment del 23%", i en Educació, on "aquest Govern està dignificant l'educació pública, de manera que, des de 2015, hem augmentat en 8.000 el nombre de professors i hem destinat 1.000 milions per a acabar amb els barracons".

El president ha insistit que aquesta serà la legislatura "de consolidació d'un projecte de reparació, reconstrucció i renaixement de la Comunitat Valenciana que va començar en 2015".

Línies d'actuació

Per part seua, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat les principals línies d'actuació de la Presidència, Vicepresidència i resta de conselleries per als pròxims sis mesos.

Durant la seua intervenció, Oltra ha posat l'accent que el segon seminari de govern d'aquesta legislatura "manté al Consell dins de les polítiques de planificació i avaluació". Entre els principals objectius que es duran a terme al llarg d'aquest semestre, cal destacar els següents.

Pel que respecta a la Presidència, s'aprovarà el Pla Estratègic de Turisme 2020-2025 de la Comunitat Valenciana i s'organitzarà un cim sobre despoblació, que se celebrarà a la província de Castelló.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives posarà en marxa l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual dins del Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista.

A més, desenvoluparà el decret que regularà l'acolliment familiar i crearà un estatut de famílies acollidores per a abordar qüestions com les modalitats d'acolliment i valoració de les aptituds de les persones que s'ofereixen a a acollir.

Quant a la Vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Climàtica, durà a terme actuacions per a la regulació de l'ampliació dels supòsits de tanteig i retracte per a augmentar el parc públic d'habitatges i elaborarà un protocol d'assistència antidesnonaments.

Des de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic s'adaptarà el Pla d'Acció per a la transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana als nous objectius i al nou marc estratègic europeu i internacional; i es licitarà l'acord marc per a la utilització d'un Sistema Dinàmic d'Adquisició per a racionalitzar la compra pública.

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública posarà en marxa l'Oficina de Simplificació Administrativa amb un assistent virtual per a realitzar tràmits burocràtics i durà a terme una campanya de conscienciació denominada "Platges risc zero" per a previndre ofegaments a la costa.

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, juntament amb la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, constituiran els consells territorials de la Formació Professional per a adequar l'FP a les necessitats dels sectors productius A més, la Conselleria d'Educació organitzarà el congrés estatal 'Coeduca' per a garantir la perspectiva de gènere com a eix transversal a les propostes educatives.

Pel que respecta a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, durà a terme mesures per a eliminar el paper en les receptes amb la inclusió de la recepta farmacèutica en la targeta SIP.

Així mateix, eliminarà els prepagaments en productes ortoprotètics, que afecta 30.000 famílies, de manera que no hauran d'avançar cap quantitat econòmica a la qual cada article estava sotmés i tampoc hauran d'efectuar una sol·licitud de reintegrament.

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball desenvoluparà el Pla de foment de les comunitats energètiques locals per a democratitzar i reduir les taxes de pobresa energètica, situant a les persones en el centre del sistema energètic.

Quant a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, cal destacar l'elaboració de models predictius realitzats a través del Panell de Canvi Climàtic de l'ONU per a elaborar informes i plans d'adaptació al canvi climàtic dels terrenys de costa i de les estructures construïdes, fonamentalment els ports autonòmics.

A més, la conselleria constituirà una taula tècnica i sectorial de la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC), amb la finalitat d'incidir en les singularitats de l'agricultura valenciana.

Des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat es realitzarà aquest semestre la presentació de 'FGV: Objectiu 2030' per a adaptar el servei a les necessitats reals i incrementar les freqüències, així com col·laborar en matèria de seguretat amb l'Agència Valenciana de Seguretat. També es licitarà la redacció del nou pla de ports de la Generalitat Valenciana amb criteris de sostenibilitat i adaptats al canvi climàtic.

Pel que respecta a la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, es fomentarà la presència femenina activa i de lideratge en els àmbits de les ciències i la tecnologia amb una trobada intergeneracional amb professionals d'associacions de dones investigadores.

Es crearà també el Marc Valencià de competències digitals per a desenvolupar un pla que permeta incrementar les competències digitals de la ciutadania.

Finalment, els objectius d'aquest semestre de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democrátiva són la posada en marxa del portal de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana i l'inici de la tramitació per a crear un Cens Autonòmic de Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme

Pujar