26 de gener de 2020 26/1/20

Xàbia es prepara per a fer front als incendis forestals mitjançant pràctiques de defensa de zones habitades d’alt risc

Xàbia es prepara per a fer front als incendis forestals mitjançant pràctiques de defensa de zones habitades d’alt risc - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Xàbia es prepara per a fer front als incendis forestals mitjançant pràctiques de defensa de zones habitades d’alt risc - (foto 2)
  Xàbia es prepara per a fer front als incendis forestals mitjançant pràctiques de defensa de zones habitades d’alt risc - (foto 3)

  Davant la vulnerabilitat de gran part de les zones habitades del municipi conseqüència del contacte de zones poblades amb espais forestals (el que tècnicament s’anomena Interfície Urbana Forestal) i l’increment del risc degut a la pujada de temperatures, el municipi de Xàbia es prepara de manera preventiva davant la possibilitat de sofrir un incident, coincidint amb l’inici del període de màxim risc per incendi forestal.

  Dissabte passat dia 1 de juny, es va realitzar una pràctica de defensa de la urbanització La Granadella davant l’amenaça d’un hipotètic incendi forestal que podia afectar a les persones i habitatges de la zona. En el desplegament van participar agents de la Policia Local de Xàbia, voluntaris de Protecció Civil, bombers del Parc de la Marina Alta i tècnics de l’empresa Medi XXI GSA.

  La pràctica va consistir en realitzar un desplegament del Sistema de Defensa contra Incendis Forestals SIDEINFO®, sistema adquirit per l’Ajuntament de Xàbia el passat 2 de febrer, simulant un incendi iniciat al Parc Forestal de la Granadella. L’abastiment hídric per al funcionament del sistema es va realitzar principalment de les piscines ubicades en la interfície urbana forestal (zona de contacte entre vegetació forestal i infraestructures urbanes) amb l’autorització prèvia dels propietaris d’aquestes. També es van fer servir altres fonts d’aigua com els hidrants presents a la zona.

  Per tal d’aproximar-se a un cas real d’emergència per incendi forestal, la maniobra es va realitzar per part del voluntaris de Protecció Civil i els agents de la Policia Local de Xàbia, de manera coordinada amb els tècnics de Medi XXI GSA (propietaris de la marca del sistema) i supervisat per Bombers.

  L’actuació es contempla com a una mesura preventiva, amb la finalitat de practicar la defensa d’una zona de risc, mobilitzant al màxim l’aigua disponible a la zona, com les piscines (punts d’aigua no convencionals), per tal d’incrementar la humitat en el perímetre dels habitatges i possibles vies d’evacuació, i reduir així la intensitat d’un foc que puga afectar a les infraestructures i persones.

  Pujar