20 de febrer de 2020 20/2/20

La Diputació impulsa el nou projecte bàsic i d'execució de les obres per a condicionar la Casa Abadia de Vilafamés

La Diputació impulsa el nou projecte bàsic i d'execució de les obres per a condicionar la Casa Abadia de Vilafamés - (foto 1)
  • Els treballs, que milloraran l'accessibilitat al Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (Macvac), estan pressupostats en més de 191.000 euros i tindran un termini d'execució inferior als quatre mesos

La Diputació de Castelló ha donat llum verda al nou projecte bàsic i d'execució de l'obra “Conservació i condicionament de la casa Abadia de Vilafamés i la seua posada en valor”, una actuació que té un pressupost de 191.866,64 euros i un termini d'execució estimat de 3,5 mesos.

El projecte, supervisat pels serveis tècnics de la Diputació, està finançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020, per la qual cosa rebrà en aquest sentit una ajuda europea de 69.215 euros. L'objectiu és el condicionament de l'edifici i la seua adequació per a integrar-se amb el Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni (Macvac) a fi de millorar la seua accessibilitat i proporcionar-li noves dependències per a les seues funcions administrativa i pedagògica.

La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat la importància de “tirar avant unes obres que porten ja molts anys de demora i que, sens dubte, són fonamentals per a millorar les condicions de la Casa Abadia i, per extensió, del Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni, una de les joies culturals, no sols d'aquesta província, sinó de tot el país”.

La Casa Abadia de Vilafamés va ser adquirida fa quasi 15 anys per Diputació Provincial de Castelló per la seua especial ubicació, ja que la seua façana posterior connecta amb el Macvac, també de la seua propietat, la qual cosa permet una possible ampliació d'aquest. Es tracta d'un antic edifici de de planta baixa i dues plantes d'altura, la superfície construïda de la qual és de 346 m², que va ser alçat amb una estructura de murs de càrrega i forjats amb cairats de fusta. La planta baixa està distribuïda interiorment mitjançant els propis murs de càrrega, que conformen quatre estades situades a diferents nivells per a adaptar-se a la configuració del terreny. També té un pati i una escala d'accés a les plantes superiors.

La planta primera compta amb sis habitacions i la planta segona o sota coberta amb dues habitacions i dues terrasses, una d'elles que dóna a la façana principal i l'altra a la façana posterior que dóna al museu. En la façana principal hi ha un escut heràldic que està declarat Bé d'Interés Cultural.

El seu estat de conservació en el moment de l'adquisició era molt deficient, no comptant amb les condicions de funcionalitat mínimes, per la qual cosa requeria d'una actuació global prèvia a la seua obertura per a ús com a museu. A més, una part de la coberta i del forjat presentaven problemes d'estabilitat molt greus i havien cedit sota el pes de l'obra, per la qual cosa va ser necessari apuntalar aquesta part per a evitar la seua ensulsiada.

Al juny de 2009 la Secció d'Arquitectura va redactar un projecte d'execució per a la substitució d'aquest forjat i la reparació de la coberta, el pressupost total de la qual era de 57.797,85 €, però les obres no es van realitzar fins a 2014.

Al juliol de 2014 es va redactar un altre projecte que, amb un pressupost total de 63.788,98 €, va servir per a actualitzar el de 2009. Les obres van ser adjudicades a l'empresa Telecso i es van acabar al desembre de 2014 amb un cost que, després d'aplicar la baixa de licitació, va quedar en 44.652,29 €.

A l'agost de 2017 la Secció d'Arquitectura va redactar un nou projecte d'execució per al condicionament de l'edifici que, a requeriment de la vicepresidència primera de la Diputació, només contenia les actuacions bàsiques per a ocupar l'edifici. El pressupost d'aquest projecte era de 167.500,73 €.

Al desembre de 2017 la possibilitat de finançament de les obres a través dels Feder va motivar que la Secció d'Arquitectura redactara un informe tècnic del projecte i un certificat de les circumstàncies en les quals es trobava l'edifici.

Una visió més completa de l'actuació, acompanyada d'aquesta iniciativa d'inclusió de l'obra en els Feder, va fer que aquest projecte se substituïra per un altre de major abast titulat “Projecte Execució Planta Baixa. Conservació i Condicionament de la Casa Abadia de Vilafamés i la seua posada en valor”, amb un pressupost total de 191.866 IVA inclòs.

La Finestra de la Diputació de Castelló

La Finestra de la Diputació de CastellóEntrar en el especial
Pujar