24 de novembre de 2020 24/11/20

Nit de la Xulla, un clàssic amb aroma a torrà a Vila-real

Nit de la Xulla, un clàssic amb aroma a torrà a Vila-real - (foto 1)
  Galeria de fotos
  Vila-real - SP2017 - Nit de la Xulla
  Vila-real - SP2017 - Nit de la Xulla
  MÉS FOTOS
  Nit de la Xulla, un clàssic amb aroma a torrà a Vila-real - (foto 2)
  Nit de la Xulla, un clàssic amb aroma a torrà a Vila-real - (foto 3)
  Nit de la Xulla, un clàssic amb aroma a torrà a Vila-real - (foto 4)
  Nit de la Xulla, un clàssic amb aroma a torrà a Vila-real - (foto 5)

  Vila-real va celebrar ahir la tradicional Nit de la Xulla congregant al carrer a milers de penyistes i veïns en general. Convertida ja en història local per l'exalcalde Baptista Carceller qui la va incloure en el programa de festes de Sant Pasqual el 1979. Des de llavors, va cobrar un significat més profund, honrar a través d'un sopar de costella de cordero, porc, cabrit o bou, al patró de la ciutat.

  La Nit de la Xulla és un esdeveniment típic de les celebracions de vials i barris però a Vila-real centenars de quilos de costelles, llonganisses i botifarres congreguen tots els veïns i convidats en un dels esdeveniments més multitudinaris de les festes patronals.

  L'aroma de torrà rostida a les brases de centenars de fogueres que es repartien pels carrers de la localitat va fer la boca aigua als comensals, però el tradicional procediment de guisar la xulla consisteix a enfornar la carn, amb pebre, pinyons i canyella i alguns col·lectius festius van preferir seguir aquesta última recepta.

  Ahir a la nit pràcticament en totes les places de la ciutat es veia foc, pres per les penyes, grups d'amics i familiars però també les seus de les associacions de pensionistes i jubilats van disfrutar d'aquest ritual.

  En definitiva, la d'ahir va ser una vetllada exempta per a vegetarians, en què a més d'una bona carn, la bona companyia es va estendre per tots els racons del municipi. La Junta de Festes va donar pas al ball en diferents llocs i hores amb l'Orquestra Supermagic a la Plaça Major, la discomòbil al carrer L'exèrcit o música llatina al Recinte de la Marxa.

  Pujar