elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Voluntariat pel valencià presenta l’edició més integradora i participativa a Vila-real

El Voluntariat pel valencià presenta l’edició més integradora i participativa a Vila-real

    La Regidoria de Normalització Lingüística, juntament amb Escola Valenciana i l'Associació Cultural Socarrats, posa en marxa una nova edició del programa Voluntariat pel valencià, amb l'objectiu de promocionar el seu ús com a llengua inclusiva i integradora. “Aquest programa no és només per a conéixer gent i practicar, sinó per a obrir una porta d'integració a les persones que vénen de fora, a través del valencià com a llengua d'acolliment”, ha afirmat Noelia Samblás, regidora de Relacions Institucionals i Normalització Lingüística.

    Durant el mes de febrer, les tres entitats organitzadores recolliran les inscripcions de les persones interessades i organitzaren les parelles lingüístiques en funció de les preferències i la disponibilitat. “El programa consisteix a posar en contacte a persones que parlen valencià i unes altres que vulguen aprendre-ho, amb un compromís d'una hora setmanal durant deu setmanes”, ha explicat Samblás. La presentació, com a novetat en aquesta cinquena edició, tindrà lloc el divendres 13 de març, a les 18.30 hores, en el Mercat Central de Vila-real, “mostrant així que el valencià és una llengua de germanor i distensió”, ha incidit l'edil.

    “El que pretenem és consolidar nous parlants de valencià, a través de trobades informals i posant en contacte a gent diferent, que no es trobaria en la seua cercle social habitual, oferint una manera de crear nous llaços i amistats”, ha explicat la tècnica de Escola Valenciana, entitat organitzadora del programa en tot el País Valencià. A més, cada participant rebrà material de suport per a la realització dels tàndems lingüístics, comptant amb una llibreta, un quadern amb propostes de conversa, gramàtica i cultura valenciana, i els llibres “10 de dones”, “Les nostres reines” i “Les nostres compositores”, visibilitzant així els treballs de dones escriptores i professionals del valencià.

    En l'equador del programa, en la meitat d’abril, les entitats organitzadores realitzaran una ‘Caminada pel valencià’ amb les parelles lingüístiques que s'hagen sumat al programa, oferint-los una activitat cultural conjunta i potenciant la germanor entre el grup de participants. “Hem de fer un esforç per recuperar la nostra llengua, i hem de fer-lo al carrer perquè es mantinga viva, per això la nostra associació està implicada i ofereix proximitat entre els voluntaris i voluntàries”, ha afirmat el president de l'associació cultural Socarrats, Fermí Font.

    El programa, que l'any passat va comptar amb més 200 participants a la província de Castelló, també compta amb l'edició online, per tercer any consecutiu, per a les persones que no tinguen disponibilitat de realitzar els tàndems lingüístics de manera presencial. Per a apuntar-se al programa, tan sols cal entrar en la pàgina web del departament de Normalització Lingüística o enviar un correu a normalitzacio@vila-real.es.

    Pujar