elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real transforma els Serveis Socials creant una aliança amb la societat civil

Vila-real transforma els Serveis Socials creant una aliança amb la societat civil
  • Álvaro Escorihuela ha fet balanç dels deu anys del govern del canvi a la ciutat

D'uns Serveis Socials en mínims a una ciutat que treballa per a les persones, en aliança amb la societat civil. El regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vila-real, Álvaro Escorihuela, ha dibuixat aquest matí les línies generals del balanç de 10 anys de govern del canvi a la ciutat en la seua àrea; un departament que ha vist duplicat en aquesta dècada tant el personal com el pressupost, amb especial atenció als convenis amb entitats socials, amb les quals l'Ajuntament ha teixit una xarxa de protecció social de manera coordinada.

En concret, en aquests 10 anys, el pressupost de l'àrea social ha passat d'1.989.412 euros a 4.208.246 euros. “Això suposa un increment del 111% en la inversió municipal destinada a l'atenció social”, recalca Escorihuela, qui ha volgut agrair també el treball de les seues antecessores, Mónica Álvaro i Sabina Escrig. Una part important d'aquesta dotació es destina de manera directa, a través de subvencions i convenis, a les entitats socials. “L'aliança amb la societat civil és un dels eixos i un dels principals motius d'orgull per al govern que lidera l'alcalde Benlloch”, abunda l'edil. A aquest capítol, el departament de Serveis Socials destina prop d'un milió d'euros, distribuïts entre més de 40 entitats i ONG. En concret, el pressupost per a entitats socials s'ha multiplicat per tres, passant de 269.000 a 972.000 euros.

Un altre increment significatiu, sobretot en els últims anys, es refereix a les aportacions de la Generalitat a l'àrea social. “Fins al 2015, la inversió autonòmica en els Serveis Socials municipals es movia al voltant dels 300.000 euros. Però a partir de 2016 -el primer pressupost íntegre del Botànic- l'aportació de la Generalitat ha anat creixent de manera sostinguda i exponencial fins a assolir els 1,6 milions d'euros. Això suposa un increment del 412% en tan sols sis anys”, agrega Escorihuela.

“Quan, en 2011, va arribar el govern del canvi a Vila-real, vam trobar uns Serveis Socials en mínims i una ciutat d'esquenes a la societat. En aquest temps, i malgrat totes les dificultats i la ruïna que ha suposat l'herència del PP, l'atenció social mai s'ha vist afectada. No sols això, sinó que ha crescut i s'ampliat de manera exponencial, com reflecteixen aquestes dades”, valora el responsable de l'àrea. L'ampliació en places, períodes i menjador de l’Aplec d’Estiu, la creació del programa d'oci per a menors en risc d'exclusió Promou, l'ampliació del transport municipal adaptat, la creació d'un Servei de Mediació Hipotecària o el programa d'envelliment actiu Ballem són algunes de les accions que s'han desenvolupat a través del departament, que també destaca pel seu treball per la mediació escolar, en col·laboració amb El Porc Espí i l'IES Miralcamp, en el programa Mediem i els programes europeus Medes, que han col·locat a Vila-real com a referència europea en matèria de mediació escolar. En l'apartat de solidaritat, Escorihuela ha destacat la participació i el lideratge provincial en el Fons Valencià per la Solidaritat o la Fira de la Solidaritat. També s'ha fet en aquesta dècada un important treball de diagnòstic i planificació, amb dos estudis de base i territorial de l'UJI o l'elaboració del primer Pla d'Inclusió i Cohesió Social i el primer Pla Vila-real, Ciutat Amigable amb la Gent Gran, tots dos revisats per a actualitzar-se després de l'impacte de la covid-19 en la societat local.

En el capítol d'infraestructures, els recursos per a les persones també s'han multiplicat de manera exponencial, sempre en col·laboració amb les entitats locals. El centre de dia Moí la Vila d’AFA, el Centre d'Atenció Primerenca Maria de Luna, la residència i CRIS de Fundació Manantial, l'ampliació del CEAM, el programa XiCaEs de la Fundació Caixa Rural Vila-real per a la integració de persones amb capacitats diferents o la compra d'habitatges per a crear el primer banc de pisos pont per a emergència social són algunes de les dotacions incorporades en aquests 10 anys, a les quals se suma la nova seu i aulari de Creu Roja o el futur Alberg de Càritas, entre altres.

“Són moltes les coses que hem fet en aquests anys, en els quals també hem hagut de gestionar durant any i mig una pandèmia duríssima, però amb tota la humilitat hem de dir que són també moltes les coses que ens queden per fer”, agrega Escorihuela, qui ha avançat alguns dels projectes en els quals treballa el departament a curt i mitjà termini, en col·laboració amb entitats i amb la Generalitat: el primer Punt de Trobada Familiar de la ciutat, dos habitatges tutelats per a persones amb malaltia mental amb Manantial, l'ampliació del servei en el CAT i en el Centre de Menors Espardenyers, la residència d’AFA Castelló o un nou centre de dia Ateneu per a persones amb dany cerebral sobrevingut, que se sumarà al projecte Neurovila de XiCaEs, són alguns dels projectes en marxa, bona part d'ells a través del pla Convivint anunciat recentment per la Generalitat. També formen part d'aquest programa les futures residència, centre dia i centre ocupacional per a persones amb diversitat funcional o un nou centre de dia per a majors. La creació del segon centre social en Maria de Luna, que permetrà descentralitzar el departament i dotar de major proximitat l'atenció, i un Edifici Social que concentre totes les associacions que treballen en l'atenció a les persones completen les aspiracions de futur de Serveis Socials.

“En definitiva, continuarem treballant, de la mà de les nostres associacions i la societat civil, per a fer una Vila-real del 2030 més inclusiva, més solidària i més acollidora”, conclou Escorihuela.

Pujar