Vila-real reforça els serveis i campanyes d'integració i cohesió social
La Regidoria de Cooperació i Integració ha treballat en l'últim any en accions de sensibilització i integració de persones migrades que han arribat a més de 2.000 persones, entre cursos, tallers i jornades commemoratives. El regidor de l'àrea, Álvaro Escorihuela, ha fet balanç aquest matí de l'activitat en el departament, particularment en l'agència AMICS –reconvertida recentment en l'Oficina d'Atenció a Persones Migrades, OAPMI-Pangea-, centrada en l'assistència i assessorament a persones nouvingudes i en la promoció d'activitats que afavorisquen la cohesió social i la millora de la convivència.
“Vila-real sempre ha sigut una ciutat integradora i solidària; per això vam crear aquesta Regidoria quan vam arribar al govern municipal en 2011, per a posar de rellevància aquests valors locals que són hui més necessaris que mai. Vivim en una societat multicultural, amb un 12% de població arribada d'altres països, i hem de treballar perquè totes les persones tinguen les mateixes oportunitats de vida i formen part activa de la societat, amb una integració plena”, valora Escorihuela. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Vila-real disposa d'una oficina de la xarxa Pangea (antiga AMICS), amb una subvenció de la Generalitat de 12.000 euros i dos tècnics en integració i en mediació cultural. A més de l'assessorament i el suport en la tramitació de documents, com la recuperació de la targeta sanitària després de la “valenta” decisió de la Conselleria de retornar la universalitat a la sanitat pública, el servei ofereix anualment un programa de cursos i tallers d'integració, alfabetització i Escola d'Acollida en el qual l'any 2016 van participar unes 200 persones. Un altre dels àmbits d'actuació del departament és la promoció d'accions i campanyes de sensibilització, com la Fira de la Solidaritat, que a l'octubre celebrarà la seua setena edició, el Dia de la Pau o activitats als col·legis de la ciutat. Amb aquest tipus d'accions, la Regidoria de Cooperació i Integració va arribar l'any passat a unes 2.000 persones. El balanç anual del departament es completa amb el programa pioner en mediació escolar Mediem, que ha comptat amb 60 participants i ha portat aquesta tècnica pacífica de resolució de conflictes a una quinzena de centres docents de Vila-real.
El pròxim curs, la programació de l'oficina OAPMI-Pangea es reforça amb noves iniciatives i tallers, a més d'una imatge renovada que es veurà reflectida en la cartelleria i documentació i amb la qual es pretén donar “un nou impuls” al servei municipal i gratuït d'integració social. A més dels cursos de castellà i acollida, enguany la programació s'incrementa amb un curs de Gestió administrativa online, per a afavorir l'alfabetització digital i l'autonomia de les persones migrades. El curs ha obert ja el termini d'inscripció i s'impartirà del 6 al 29 de setembre. Una altra de les novetats de la campanya és la creació d'un Espai de trobada de dones, amb el qual donar resposta a l'elevat percentatge de dones usuàries del servei, que es desenvoluparà d'octubre a maig. La tramitació d'informes d'arrelament i la mediació intercultural són altres de les comeses de l'oficina, que durant 2017-2018 seguirà incidint amb noves accions en la millora de la convivència i la cohesió.