elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real reforça i adapta el Pla Municipal d'Absentisme Escolar a la nova realitat postpandèmia

  L'Ajuntament de Vila-real ha reforçat i actualitzat el Pla Municipal d'Absentisme Escolar, amb l'objectiu d'adaptar-lo a la nova realitat educativa després de la pandèmia. El protocol, en el qual participa tota la comunitat educativa, integra mesures de detecció, prevenció, comunicació i resolució de casos associats a l'absentisme escolar relacionat amb la crisi sanitària, que el curs passat va resoldre 41 casos d'alumnes absentistes durant el confinament.

  “Des que es va iniciar la pandèmia, hem treballat constantment per a adaptar-nos als canvis que requereix la nova normalitat en un àmbit, l'educatiu, particularment sensible i afectat per les mesures de prevenció i contenció del virus. Una de les accions que hem desenvolupat en aquesta línia és l'adaptació del Pla Municipal d'Absentisme Escolar a aquesta nova realitat”, valora la regidora d'Educació, Aida Beteta, qui destaca els alts índexs de recuperació de casos absentistes aconseguits aquest curs. De fet, la Comissió Municipal d'Absentisme, en la seua última reunió en el final del curs acadèmic, va valorar els bons resultats obtinguts en l'aplicació del Pla Municipal d'Absentisme, de referència en la Comunitat, segons les conclusions de la responsable del programa. No obstant això, la valoració de l'any acadèmic adverteix també d'un increment dels casos respecte a les dades prèvies a la pandèmia, amb una particular incidència en el cicle de secundària.

  La Comissió Municipal d'Absentisme està formada per la tècnic d'Educació, una representant de Serveis Socials, un representant de Policia Local, un representant de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives, el representant de pares, un representant dels centres educatius de primària i centres concertats i, una representant dels centres educatius de secundària i centres públics, a més de la Inspecció Educativa. En la seua última reunió, la comissió va acordar la necessitat d'impulsar projectes preventius com a mecanisme de resolució de l'absentisme en adolescents, a més de consolidar la creació d'una figura de referència de l'absentisme escolar que es mantinga en contacte amb centres docents i famílies.

  “L'evolució de les dades d'absentisme escolar a Vila-real en els últims anys reflecteix una clara tendència a la baixa que demostra que, encara que queda molt per fer, s'està treballant molt des de tots els sectors implicats per a reduir l'absentisme i les problemàtiques que se li associen, amb l'objectiu últim de garantir als nostres escolars la millor educació possible”, agrega Beteta. Segons les dades de què disposa la Regidoria, des del 2016 fins al 2019-2020, els casos d'absentisme escolar activats durant el curs han passat de 146 a 37, la majoria d'ells (27) en secundària. Als casos activats, es van sumar l'últim exercici altres 40 sense activar (32 de secundària), que sumen 77 en total.

  “El desinterés, ja siga de l'alumne o de la família, la inexistència de rutines i hàbits, el fracàs escolar o la desestructuració familiar són algunes de les causes que, segons l'anàlisi realitzada en el programa, subjauen en la majoria dels casos d'absentisme. Encara que és important destacar que, durant aquest any, hem pogut recuperar molts dels casos. Això demostra que els mecanismes de detecció i intervenció funcionen, per la qual cosa continuarem reforçant aquesta línia de treball”, conclou la responsable municipal d'Educació.

  Pujar