elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real garanteix la màxima qualitat de l’aigua

Vila-real garanteix la màxima qualitat de l’aigua

    El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, ha fet balanç de la qualitat de l'aigua en la ciutat, després que a inicis de 2016 es donara per controlada una pujada puntual del nivell de bromacil, assegurant que "les nostres aigües són de gran qualitat des de fa un any i ja no hem de barrejar-la amb la del Consorci d'Aigües de la Plana, d'on només hem fet servir un 1,5% dels nostres drets".

    Valverde ha explicat que el Consorci d'Aigües de la Plana, en el qual participen 11 municipis, "es va crear per a garantir que totes les localitats tingueren proveïment total d'aigua en època de sequera o en altres situacions". En total són vuit hectòmetres cúbics els que es reparteixen entre tots els membres de manera proporcional al seu nombre d'abonats i "si en algun moment algun municipi consumeix més dels drets que li corresponen, ha de compensar a la resta". D'aquesta manera, Vila-real, amb uns drets d'1,9 milions de metres cúbics, només ha fet ús de 31.160 metres cúbics, un 1,58% del total permès. "La ciutat es proveeix inicialment de quatre pous i durant l'exercici 2016 no s'han hagut de barrejar aqueixes aigües amb les del Consorci", explica Valverde, ja que "la qualitat ha sigut sempre òptima".

    En aquest sentit, indica que les analítiques mensuals que es realitzen tracten un total de 89 elements diferents que han resultat estar en els nivells adequats", per la qual cosa assegura que "seguirem comptant amb l'aigua del Consorci, encara que no fem ús d'ella, ja que dels quatre pous principals, la Bassa del Poble i el Pou d'Amorós funcionen a ple rendiment, mentre els altres dos, el de Reg Nou i Carinyena ho fan al 10% de les seues possibilitats, per la qual cosa comptem amb una bona situació".

    Valverde reitera que "el nivell de bromacil, que en algun moment va tocar el seu màxim permès anteriorment, ha desaparegut per complet, gràcies a la decisió d'aquest equip de govern de barrejar amb l'aigua del Consorci per a millorar la seua qualitat, ja que sabíem que era un problema conjuntural, en lloc de fer cas de l'exigència del PP, que demanava la instal·lació de dues plantes de tractament amb filtre de carboni, que hagueren costat 368.000 euros cadascuna, més el manteniment posterior i que ara mateix estarien inutilitzades i obsoletes, la qual cosa demostra que vam prendre la decisió encertada".

    D'aquesta manera, el fet de no haver usat més que un 1,5% dels drets en 2016, significarà la compensació, per part dels municipis que sí han sobrepassat el seu límit, de 28.918 euros. Una quantitat que es descomptarà de la quota que la ciutat paga anualment per les instal·lacions i els drets de l'aigua. "Localitats com la Vilavella o les Alqueries han gastat més d'un 200%, mentre Xilxes, Moncofa i la Vall han superat el 100%, de manera que hauran de compensar, pagant la seua quota i un plus, tant a Vila-real, com Onda, Borriana i Nules, que no han assolit la quantitat màxima estipulada".

    "Amb els pous de la ciutat i la pertinença al Consorci tenim garantit el proveïment, en quantitat i qualitat, igual que ho tenen la resta de municipis", conclou Valverde.

    Pujar