elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real amortitzarà en 2022 més de 3 milions del préstec heretat del Partit Popular

Vila-real amortitzarà en 2022 més de 3 milions del préstec heretat del Partit Popular
  • El pressupost contempla el pagament de 3 milions per amortitzacions i 400.000 euros en interessos

  • L'Ajuntament pagarà més de 28 milions fins a 2026 pel crèdit de 20 milions que va subscriure el Partit Popular en 2010

L'Ajuntament de Vila-real amortitzarà en 2022 més de tres milions d'euros del préstec de 20 milions del PP i el deute motivat per la necessitat de fer front a l'herència urbanística, amb la finalitat de continuar reduint el nivell d'endeutament municipal. D'aquesta manera, segons els càlculs municipals, el deute del consistori se situarà en un 57% a final d'any, enfront del percentatge actual, que supera el 68%. “Quan comença l'any, l'Ajuntament de Vila-real ja arranca amb el llast del deute heretat del govern del PP, que suposa més de 3 milions en amortització i prop de mig milió d'euros en interessos, una llosa que ens condiciona i ens situa en una situació molt diferent a la d'altres municipis de l'entorn”, recorda l'alcalde, José Benlloch.

El pressupost per a 2022 aprovat la setmana passada xifra en 3.088.097 euros la partida per a amortització de préstecs, mentre que en interessos l'Ajuntament haurà de pagar 401.430 euros. “Són 3,5 milions d'euros a l'any fruit de la gestió del Partit Popular que va endeutar al consistori amb un préstec de 20 milions per a obres faraòniques i que a més va deixar en herència empastres urbanístics pels quals també ens hem hagut d'endeutar, i que fins ara han suposat el pagament de 33 milions d'euros”, incideix Benlloch. El primer edil detalla l'esforç econòmic que ha suposat per a l'Ajuntament el préstec de 20 milions d'euros que el PP va subscriure en 2010, un any abans de deixar l'alcaldia i amb una manca de dos anys, “de manera que ells no van pagar ni un euro i, en canvi, aquest equip de govern ja ha pagat més de 20 milions d'euros, 13 milions pel principal i més de 7 milions d'euros en interessos”. “Es tracta d'una vertadera condemna per a les arques municipals –subratlla Benlloch- que no acabarà fins a 2026”. En aqueix moment, l'Ajuntament haurà pagat 28.150.205 euros “pel capritx del PP, que ens deia que per a presumir cal patir, i aqueix sofriment l'estan pagant ara tots els veïns i veïnes”.

A aquest deute cal sumar el que també ha suposat l'urbanisme, atés que l'equip de govern ha hagut d'endeutar-se per a poder saldar sentències i resolucions urbanístiques. De fet, els comptes de 2022 inclouen una única operació de préstec per al pagament de les últimes sentències urbanístiques notificades al consistori a la fi de desembre per la construcció del jardí de Jaume I i l'obertura de l'avinguda França per valor de 900.000 euros. “Com sempre dic, a Vila-real, a més de la crisi econòmica per la covid-19 també hem de fer front a les crisis que suposen tant el préstec com l'urbanisme del PP”, remarca Benlloch.

A pesar que aquesta realitat “deixa a Vila-real en una situació molt més delicada que la de la resta de municipis del nostre entorn”, l’alcalde assegura que “no estem disposats al fet que aquesta herència ens impedisca aprofitar oportunitats”, sobretot a través de possibles subvencions de fons de reconstrucció i recuperació de la Unió Europea. Per aquest motiu, el pressupost de 2022 s'ha dissenyat perquè l'Ajuntament acabe l'any amb un nivell d'endeutament inferior a l'actual en onze punts, de manera que es passarà del 68% al 57%, si no es produeixen nous imprevistos per l'urbanisme. “Hem aprovat un pressupost que aposta pel reequilibri, i per això el capítol d'inversions se centra sobretot a pagar l'urbanisme i les inversions justes per a poder afrontar-les amb recursos ordinaris sense haver d'endeutar-nos més”, conclou l'alcalde.

 

Pujar