elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sobrecostos energètics, plusvàlues, factures pendents i herència del PP copen els 5,5 milions de romanents de 2021 de Vila-real

Sobrecostos energètics, plusvàlues, factures pendents i herència del PP copen els 5,5 milions de romanents de 2021 de Vila-real
  • L'alcalde, José Benlloch, presenta la liquidació del pressupost de l'any passat, amb un romanent de tresoreria fruit de la baixada de la despesa i l'increment d'ingressos sobretot pel cobrament dels 1,8 milions de deute d’Espai Vila-real

L'Ajuntament de Vila-real ha liquidat el pressupost de 2021 amb un romanent general per a despeses de tresoreria de 5.539.292,72 euros. Quantitat que, no obstant això, està en la seua major part compromesa en factures pendents, sentències dels “empastres urbanístics del PP” o “nous problemes fruit dels sobrecostos energètics, la gestió de les plusvàlues o les ajudes i bonificacions fiscals per a fer front a l'impacte de la covid-19 en l'economia local”. Així ho ha explicat l'alcalde, José Benlloch, en la presentació d'uns romanents que, “amb el menor marge de la història”, es plantegen com a objectiu el reequilibri del pressupost, el pagament de l'herència urbanística i garantir tant els serveis públics essencials com els projectes en marxa de “la nova Vila-real del segle XXI”. “Perquè, malgrat les dificultats i la conjuntura internacional, no podem parar ni oblidar qui som”, argumenta Benlloch.

“Els romanents”, explica l'alcalde, “són sempre el resultat de restar els ingressos menys les despeses. Això no vol dir que sobre res. A l'inrevés: en l'actual conjuntura internacional, amb els preus desbocats i els costos energètics en creixement exponencial, tindrem moltes dificultats, que se sumen a la ja delicada situació econòmica de l'Ajuntament per l'herència urbanística i del deute del PP i l'impacte de la crisi sanitària en els nostres comptes”, valora Benlloch. Aquestes dues crisis -la dels “empastres de l'urbanisme del PP” i la de la covid-19- han impactat de manera notòria en el pressupost de 2021, que no va poder entrar en vigor fins al mes de maig, deixant poc més de mig any per a la seua execució.

Aquest factor -la inexecució pressupostària- és un dels que Benlloch assenyala com a principals causes de la menor despesa que ha acabat generant els 5,5 milions de romanents. “A penes hem tingut mig any per a executar els pressupostos, i això ha suposat que no puguem desenvolupar alguns dels projectes i actuacions que teníem previstos. A aquest factor, s’afegeix l'actitud de prudència i responsabilitat que hem mantingut sempre des del govern local en relació a la pandèmia, evitant despeses per si haguera sigut necessari incrementar les ajudes davant un possible agreujament de la situació”, indica. El tercer eix de la disminució de despeses és el tancament de la comptabilitat municipal a 10 de desembre de 2021, “que suposa que totes les factures de final d'any no van poder pagar-se”. “Però és un estalvi fictici, perquè cal pagar-les ara”, puntualitza.

Altres de les factures pendents a les quals cal fer front amb els romanents són aquelles que els sobrecostos energètics van deixar sense consignació -com a exemples, l'alcalde s'ha referit a la llum (65.000 euros al novembre i 310.876 euros al desembre) o Reciplasa (178.771 euros al novembre i 201.890 euros), però hi ha uns altres com l'increment de l'IPC o la factura del gas-. També han de sufragar-se altres despeses com la sentència que obliga el consistori a retornar prop de 500.000 euros per la liquidació de la plusvàlua de l'antiga Zirconio.

En l'apartat de majors ingressos que han permés tancar 2021 amb 5,5 milions de romanents, ha sigut fonamental la millora de la recaptació executiva implementada per la Regidoria d'Hisenda -de la qual és titular el mateix Benlloch- i, en particular, l'ingrés rebut el 23 de desembre passat per la liquidació de tot el deute d’Espai Vila-real, després de l'adquisició per part d'un grup empresarial. Aquesta operació ha permés a l'Ajuntament ingressar 1.846.185,50 euros, “que vindran molt bé per a ajudar-nos a ‘salvar’ d'alguna manera l'any”, augura l'alcalde.

No obstant això, Benlloch adverteix que no serà fàcil. “Només en factures pendents de llum i fems i la plusvàlua de Zirconio, se n'aniran ja 1,2 milions d'euros. Als quals cal afegir els dos milions, aproximadament, que calculem que ens costaran enguany els empastres urbanístics del PP o els 700.000 euros que preveiem que costaran les mesures d'estímul fiscal en marxa per a ajudar les nostres empreses a suportar l'impacte de la covid”, detalla el responsable municipal d'Hisenda. Però, sens dubte, el principal obstacle al qual s'enfrontarà enguany el pressupost municipal és el relatiu a l'escalada de preus i costos energètics. “En la factura de la llum, hem passat de 3.463 euros diaris als 8.844 euros al dia que paguem ara, mentre que en el gas l'encariment és de 587,20 euros diaris als 2.198 euros cada dia. De seguir aquesta tendència, no podrem assumir-ho ni tan sols amb els romanents”, adverteix Benlloch.

“En definitiva, tanquem l'any 2021 amb 5,5 milions d'euros de romanents que pràcticament se n'aniran íntegrament a reequilibrar el pressupost per l'encariment de costos i pagar l'herència del PP. Però treballarem també perquè els serveis públics essencials i les ajudes socials estiguen garantits i per a portar endavant els projectes en marxa de la nova Vila-real del segle XXI, perquè la solidaritat amb la situació internacional no està renyida amb el somriure i amb seguir defensant el nostre model de vida. No podem parar”, conclou Benlloch.

Pujar