4 de desembre de 2020 4/12/20

Rosario Royo: “L'educació en igualtat és una mica de tota la comunitat no d'uns pocs”

Rosario Royo: “L'educació en igualtat és una mica de tota la comunitat no d'uns pocs” - (foto 1)

  Dilluns que ve se celebra el Dia Internacional contra la violència de gènere (25N). En elperiodic.com hem volgut conéixer la labor que s'està realitzant des de l'Ajuntament de Vila-real en matèria d'igualtat i les activitats previstes per a aquest dia.

  Parlem amb la regidora d'Igualtat, Rosario Royo, i això és el que ens ha comptat:

  Pregunta: Quin treball s'està realitzant des de l'Ajuntament de Vila-real en matèria d'Igualtat i lluita contra la violència de gènere?

  Resposta: Dins de la regidoria tenim tres àrees de treball molt importants: la visibilització de la dona, l'atenció a les mates i a qualsevol dona que tinga dubtes o problemes, i la prevenció de la violència de gènere.

  Per a això, no treballem res més el 25 de novembre si no que treballem tot l'any. Hem fet campanyes a les escoles, i ara en aquests moments estem fent una campanya en els col·legis i ara mateix estem fent campanyes en els instituts.

  P: I en què consisteixen aqueixes campanyes?

  R: La campanya en els instituts és un teatre amb el qual es convida als alumnes a fer una reflexió i crear la seua pròpia història. L'obra es diu ‘Com *quedem?’ i el grup de teatre fa una xicoteta representació on exposa un tema en aquest cas sobre les relacions entre la joventut. Es planteja una situació i a partir d'ella es fa una reflexió i són els propis alumnes els que donen i proposen altres respostes.

  P: És l'educació una eina clau per a lluitar contra aquest tipus de violència?

  R: Sí. Sabem que és fonamental l'educació perquè des de joves tinguen consciència. Per això sempre s'actua en coordinació tant en els centres de primària com de secundària.

  Encara així, és cert que aconsellats per professionals, en primària hem de fer treballs sobre la igualtat i coeducació i per a això també des de l'Ajuntament hem patrocinat cursos de patis educatius que estan tenint molt bons resultats. L'educació en igualtat és alguna cosa que és de tota la comunitat no d'uns pocs.

  Si des de l'escola ja hi ha una educació en igualtat, quan arriben a les relacions en l'adolescència ací tot hauria d'anar millor. Hem d'incidir perquè s'estan detectant moltíssims problemes, i crec que tot el que puguem incidir serà poc.

  P: Emmarcat en el 25N Quines activitats teniu previstes?

  R: Com a acció al poble vam fer una representació de *Mulier que va ser el dia 10 novembre. Es tracta d'una peça en la qual es veu com les danzarinas sobre xanques ens van representar com la dona ha d'anar alliberant-se.

  Ja per al dia 25 col·laborem amb totes les associacions que treballen en la prevenció contra la violència de gènere, com és l'associació Andrea Carballo Claramonte o el grup de dons Vila.real, entre altres, que han programat activitats per a aqueix dia. A més, a les 13 hores es llegirà un comunicat i a les 19 hores s'acabarà amb una projecció que han preparat des de l'Associació Andrea Carballo Claramonte.

  P: Es farà alguna declaració institucional?

  R: La vam fer en l'últim Ple però en aquest cas ha sigut una declaració conjunta, perquè el grup VOX no va voler adherir-se. Ens va dir que sempre que es parle de violència de gènere no s'adheriran i simplement es va fer una declaració conjunta signada per Partit Popular, Compromís, Ciutadans, Unides Podem i PSOE, que va ser qui la va proposar.

  P: Entre les mesures impulses des de la regidoria destaca la creació de l'Escola d'Igualtat En què consisteix?

  R: La iniciativa va nàixer l'any passat perquè vam veure que la formació és l'únic camí que ens pot portar al fet que dones i homes entenguen que estem vivint un altre tipus de societat, i que és la millor forma és entendre bé cadascun la posició que ocupa i la igualtat d'oportunitats. Hi ha unes alumnes que s'han matriculat i que podran realitzar un projecte personal en finalitzar, però aquesta obert sempre al públic. Les persones que s'han matriculat porten un seguiment, però després aquesta obert a tota la ciutadania.

  P: Ens comentava la involucració de les associacions en temes d'igualtat Quina relació tenen amb elles al llarg de l'any?

  R: Ens reunim 3 o 4 vegades i posem en comú aquelles activitats que vulguen fer així com el que necessiten de l'Ajuntament. Sobretot són reunions per a saber que tots anem en el mateix camí. La societat civil cada vegada aquesta més implicada i ens permet treballar en comú per a la igualtat.

  P: Quan parlem d'aquests temes és clau l'actuació de la Policia Local Estan coordinats?

  R: Nosaltres tenim un conveni per això estem dins del sistema Biogen, en el qual estan coordinats la Policia Local, Policia Nacional, l'atenció a mates de violència, el centre 24h i la subdelegació del Govern. També hi ha unes reunions periòdiques en les quals es posen en comú les dificultats amb les quals ens trobem i si hi ha algun cas que s'haja de treballar en conjunt.

  P: Li deixem aquest espai perquè envie un missatge als veïns de Vila-real amb motiu del 25N

  R: Tota persona pel simple fet de ser persona es mereix ja un respecte, ningú ha d'utilitzar la violència i menys quan simplement tens una possessió sobre una persona. Això és alguna cosa que com a societat avançada no ho hem de permetre. Hem de fer entendre que ha costat moltíssim arribar on estem i no podem donar ni un pas cap endarrere.

  Pujar