21 de setembre de 2020 21/9/20

El risc urbanístic de “l’herència del PP” amenaça ja a Vila-real amb 51 milions d'euros i quatre milions en resolució ferma

El risc urbanístic de “l’herència del PP” amenaça ja a Vila-real amb 51 milions d'euros i quatre milions en resolució ferma - (foto 1)

    Els conflictes urbanístics oberts en aquests moments contra l'Ajuntament de Vila-real i derivats d'anteriors governs municipals suposen un risc per a la ciutat de 51 milions d'euros. Així ho ha explicat aquest matí l'alcalde, José Benlloch, després d'anunciar que, d'aquesta quantitat, quatre milions ja són ferms, per la qual cosa estan sent reclamats pels afectats per al seu cobrament. "Aquests quatre milions d'euros ja no són discutibles; hi ha una resolució del jurat d'expropiació que, tot i donar la raó a l'Ajuntament en la valoració dels terrenys per sota del que reclamaven els propietaris, diu que cal pagar eixa quantitat. Però no podem permetre que la gestió urbanística del Partit Popular provoque la fallida del consistori; per açò anem a plantejar una negociació amb els propietaris per a tractar de saldar aquest deute en part amb diners i en part amb drets urbanístics", valora l'alcalde.

    El risc de 51 milions, que figura en l'informe remès per la Intervenció municipal al Govern, correspon tant a les reclamacions de propietaris que han acudit als jutjats per a defensar els seus drets (20 milions) com als expedients que han arribat al jurat d'expropiació de Castelló, que ascendeixen a 31.852.125 euros. D'aquesta quantitat, un total de 12 milions corresponen a 12 reclamacions de propietaris que els tècnics municipals van rebaixar a 4 milions, després de valorar els terrenys tenint en compte que "un euro de hui dia no val el mateix del que suposava fa sis anys". "El jurat d'expropiació ens ha donat la raó, per la qual cosa eixos quatre milions no són discutibles, tot i que els propietaris encara podrien recórrer a els jutjats", agrega l'alcalde, qui adverteix que molts dels afectats estan reclamant ja el pagament immediat. "Els 19 milions restants aniran resolent-se, però, si apliquem el mateix criteri que en aquests casos, calculem que podem arribar a la xifra de 12 milions d'euros ferms en resolucions del jurat d'expropiació", adverteix.

    "Des que aquest equip de govern va arribar a l'Ajuntament en 2011 vam tenir molt clar que anem a pagar l'herència del PP, però també que la nostra obligació és defensar els interessos de Vila-real amb absoluta sensibilitat als drets dels propietaris afectats per la gran estafa que va suposar l'urbanisme del Partit Popular. La nostra obligació és, i així ho hem fet durant aquests anys, cercar l'equilibri entre pagar el que devem i portar endavant el projecte de ciutat i el Vila-real del futur", argumenta el primer edil. Amb aquest objectiu, l'executiu municipal treballa en la cerca de fórmules que permeten esmorteir l'impacte de "l'herència del PP", evitant la "ruïna" del consistori i augmentar l'endeutament municipal que, adverteix Benlloch, de produir-se suposaria no poder concórrer a programes d'ocupació o ajudes europees".

    "Malgrat haver pagat ja 30 milions en herència del PP, del préstec de 20 milions que va subscriure –però no va pagar- l'últim executiu popular, hem aconseguit reduir l'endeutament del 75% que vam trobar en 2011 al 50,3% actual. Però no podem permetre que la gran mentida de l'urbanisme del PP, amb un Vila-real fictici per a 200.000 persones, hipoteque el futur de la ciutat i provoque la fallida de l'Ajuntament", denuncia l'alcalde. "Hem de cercar solucions mixtes, de manera que part d'aquest deute puga saldar-se en drets urbanístics en espais que anem a regenerar, perquè fer front a eixos 51 milions d'euros derivats de la gestió urbanística del PP ens portaria a una situació de col·lapse. Però per a poder asseure'ns a negociar primer hem de comptar amb l'instrument urbanístic que ens permeta arribar a acords amb els propietaris. Estem treballant per a fer-ho possible i garantir el model de ciutat d'oportunitats i per a les persones, que avança i paga el que deu però sense deixar de mirar mai al futur", conclou Benlloch.

    Pujar