elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Passat, present i futur de FitCarrer

Passat, present i futur de FitCarrer
  • Milers de persones han pogut disfrutar de les arts escèniques de carrer en esta segona jornada del Festival Internacional de Teatre de Carrer (FITCarrer)

MÉS FOTOS
Passat, present i futur de FitCarrer  - (foto 2)
Passat, present i futur de FitCarrer  - (foto 3)

Trenta anys d'història són moltes edicions evolucionant, creixent i fent-ho en companyia dels veïns de Vila-real. FitCarrer ha viscut este divendres una jornada molt especial amb un acte en què s'ha fet balanç dels seus trenta anys d'història. El Festival Internacional de Teatre de Carrer està d'aniversari i per això hui tocava analitzar la seua història, la seua actualitat i les perspectives de futur per a continuar creixent com el festival de carrer més important de la Comunitat Valenciana i tot un referent a nivell nacional i internacional.

Però no sols de reflexions s'ha tractat este divendres. Si per alguna cosa quelcom destaca este festival és per la singularitat de les seues obres, el seu escenari enmig dels carrers i places de la ciutat i el protagonisme que en elles cobren els veïns de Vila-real. I açò precisament ha sigut el plat de fort de la vesprada amb una desena d'obres de què han pogut disfrutar milers de persones que s'han acostat a Vila-real per a disfrutar de les arts escèniques de carrer.

A primera hora de la vesprada ha començat la primera obra, 'Momentos estelares', de la companyia Elèctric 28, que s'ha vestit de licra per a dur a terme un pla excepcional: provocar un moment estel·lar. Com la companyia ho descriu es tracta de "un d'eixos escassos moments on l'electricitat de tota l'atmosfera es concentra en la punta d'un pararrajos".

A esta actuació 'estelar' li ha seguit 'Femmes' d'Hortzmuga Teatroa. Tot un cant reivindicativament i políticament incorrecte d'un grup d'ancianes reconvertides en neoactivistas socials que des de l'humor han fet de la provocació una nova forma de vida, de lluita i de protesta. 'Asuelto' ha sigut una altra de les actuacions d'esta vesprada. es tracta d'una exploració en procés del treball de HURyCAN, una observació de la realitat per a aconseguir accions necessàries i comprendre la vida com un organisme, com un cos en moviment.

També hi ha hagut circ esta vesprada de la mà de Cia Nueveuno i el seu 'Sinergia 3.0'. Un espectacle de circ contemporani que han presenciat els veïns de Vila-real i que combina tècniques de malabars, manipulació d'objectes, verticals i dansa, coreografiades amb gran plasticitat geomètrica i sensibilitat harmònica al llarg de tot l'espectacle. Música, escenografia, il·luminació, emocions, algunes de les claus d'este xou. De la fusta al metall, de l'acústic a l'electrònic, del natural al complex, de la individualitat a la cohesió... per a trobar la Sinergia.

Una altra actuació circense ha anat a càrrec de Circ Bover i el seu 'Vincles' a partir d'un senzill element: les canyes de bambú. Els artistes han construït un espectacle amb l'objectiu de transmetre l'elegància i la tècnica de les arts circenses, a través d'un muntatge totalment diferent i sense precedent. '

Huellas d'arena', de Didi Rodán ha comptat el gran viatge al voltant del món de la protagonista, on va conéixer diferents gents, cultures i tradicions. Però sobretot, ha relatat com va ser acollida i volguda per diferents pobles i com va aprendre de cada un el sentit de la vida i l'hospitalitat.

Una jornada molt intensa que ha acabat amb 'Spaña', de Purna Teatre. Tota una sàtira en valencià que critica l'apatia d'aquells ciutadans que donen l'esquena a la realitat i viuen pensant que a Espanya està el millor. Un spa on els visitants no pensen, només disfruten, és l'escenari de Spaña i per on passen els seus personatges.

Pujar