elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mariano Casas i Rosa Maria Gurrera guanyen els XXVII Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla

Mariano Casas i Rosa Maria Gurrera guanyen els XXVII Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla
    MÉS FOTOS
    Mariano Casas i Rosa Maria Gurrera guanyen els XXVII Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla - (foto 2)
    Mariano Casas i Rosa Maria Gurrera guanyen els XXVII Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla - (foto 3)

    Mariano Casas guanya el premi Maig – Memorial Pasqual Batalla de novel·la curta amb Eterna foscor, una obra que reivindica la recuperació de la memòria històrica i retrata tots aquells individus d'intel·ligència justa i ètica relaxada que van créixer intel·lectualment o econòmica sota l'empara del dictador. L’obra serà publicada per Bromera a la tardor. El premi de conte l’ha guanyat Rosa Maria Gurrera amb La mosca i l’aranya, una narració inquietant que gira entorn de la resolució d’una herència.

    La gala de lliurament s'ha celebrat aquest dissabte al Gran Casino de Vila-real. Els premis els convoca la Regidoria de Normalització Lingüística en col·laboració amb l'Associació Cultural El Guitarró, i, a més del tradicional premi de contes, amb una dotació de 600 euros, s’ha atorgat per segon any el guardó de novel·la curta, amb una dotació de 2.000 euros per a l’obra guanyadora.

    En aquesta vint-i-setena edició, s’han presentat 57 originals al premi de narrativa breu i 14 al de novel·la curta. El Jurat d’aquesta última modalitat ha estat format per noms de prestigi dins de l’àmbit literari, com ara les escriptores Anna Moner i Núria Cadenes, l’editora Carol Borràs, el traductor i editor Ricard Vela i el professor de l’UJI Enric Portalés. El Jurat de la modalitat de narració breu l’han format la regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás; les tècniques de la mateixa regidoria, Carme Martí i Mònica Soler; el representant de l’AC El Guitarró, Pasqual Broch, i l’escriptor Vicent Usó.

    El Jurat de novel·la valora l’obra guanyadora amb aquestes paraules: «L’obra tracta la temàtica de la Guerra Civil espanyola i de la postguerra des d'una perspectiva interessant: la invisibilitat dels artistes i intel·lectuals valencians que es van veure forçats a viure amagats o a emprendre el camí de l'exili durant la dictadura de Franco. A més, l'autor posa el focus en la figura fràgil i apassionada d'un poeta a qui, aprofitant la desfeta bèl·lica, li furten l'obra ‒un poemari‒ i el reconeixement literari».

    El guanyador de la modalitat de novel·la curta, Mariano Casas Gómez, és de València i ha publicat vora una dotzena de narracions d'aventures, d'intriga o amb rerefons històric per a joves. Ha rebut nombrosos premis com ara el Premi a la millor novel·la juvenil de 1999 de l’IIFV per Pirates de la Marjal, l'Enric Valor de novel·la juvenil en dues ocasions, el Premi Vicent Silvestre, el Premi Vila de Teulada o el Premi Samaruc a la millor novel·la juvenil el 2023.

    En narrativa per a adults ha publicat una novel·la (Les ales de Mercuri), articles i un parell de llibres amb estudis històrics (L’itinerari valencià de Lady Holland i Tupper i la guerra del Francés a terres valencianes).

    La guanyadora de la modalitat de narrativa breu, Rosa Maria Gurrera Martínez, és de Reus. Llicenciada en Filosofia i professora d’aquesta matèria durant quaranta anys, ens conta que va descobrir la passió per l’escriptura arran de la seua jubilació el 2018. Des d’aleshores ha obtingut diversos premis de narrativa, entre d’altres: el Premi Germans Espar i Tressens (anys 2019 i 2021) i el Premi Pirineu (2021 i 2023), ambdós dins del marc dels Premis Homilies d’Organyà; el Premi Vent de Port (2019 i 2021); el Concurs de Relats Breus de La Pobla Llarga (2021), i el segon premi dels Premios del Tren (2023).

    També ha assistit a l’acte el guanyador de la modalitat de novel·la curta de 2023, Germà Garcia Belmonte, que ens ha parlat breument de la seua obra, Quan mou la carlinada, publicada l’any passat per Bromera i que es pot trobar en llibreries de tot l’Estat.

    L’acte del lliurament dels Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla s’ha celebrat dins de la programació de les festes patronals en honor a Sant Pasqual en un any molt especial per a Vila-real, perquè celebrem el 750 aniversari de la fundació de la nostra ciutat. Noelia Samblás, regidora de Normalització Lingüística de Vila-real destaca que «és una satisfacció per a aquest ajuntament lliurar els guardons d’uns premis que promocionen l’ús de la nostra llengua en la producció literària. La llengua que ens va portar el nostre fundador, Jaume I. Una llengua que ens agermana amb moltes altres persones que la parlen al món i que és usada per a la festa en les penyes, a casa amb la família…, però també a l’escola, per a fer poesia, una tesi doctoral, un projecte científic… En definitiva, estem parlant d’una llengua de cultura que podem utilitzar en qualsevol àmbit de la nostra vida. I com no podria ser d’una altra manera, també per a crear… per a crear contes, novel·les, poemes, obres de teatre… que fan volar la nostra imaginació i ens fan gaudir de grans moments de lectura. Com els que esperem que us provoquen la novel·la i el conte guanyador de la XXVII edició dels Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla».

    L’acte ha estat conduït per l’escriptor i membre de l’AC El Guitarró, Vicent Usó, que ha declarat que està molt satisfet per aquesta renovació i ampliació dels premis que «la bona acollida per part de la crítica de la novel·la guanyadora de l’any ens ajudarà a consolidar el premi, un camí al qual, estic segur, contribuirà igualment Eterna foscor, la triomfadora de la present edició».

    Pujar