elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els bous al carrer donen la batalla davant la nova imposició dels veterinaris: “Hi ha interessos econòmics darrere”

Arxiu
Arxiu
  • Convoquen a totes les penyes i organitzadors taurins a una reunió d'urgència la setmana vinent per a defendre estos festejos populars

Nou órdago dels veterinaris als bous al carrer. Este arriba només dos mesos després que el ple del Consell aprovara la moratòria, d'un a tres anys, per a l'emissió dels certificats sanitaris -o guies- de trasllat en els bous de rotle durant els festejos taurins de la Comunitat Valenciana.

Amb esta moratòria, el govern valencià feia decaure, provisionalment, la mesura que va implantar el Botànic que exigia la presència d'un veterinari habilitat en cada espectacle taurí per a firmar la guia per al trasllat de tornada dels caps de bestiar a la ramaderia.

Ara, els organitzadors dels festejos taurins de la Comunitat Valenciana s'estan trobant amb una nova traveta: els veterinaris es neguen a firmar les guies dels bous salvatges als escorxadors durant el cap de setmana perquè les Oficines Comarcals Agràries (OCAPA) estan tancades. Per això, les entitats taurines valencianes han convocat als organitzadors taurins a una reunió amb caràcter d'urgència per a explicar-los la imposició del veterinari en els bous al carrer.

El president de la Federació de Penyes de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, Germán Zaragozá, assegura que esta exigència dels veterinaris va en contra del benestar animal perquè els bous no poden estar tot el cap de setmana en un municipi que, probablement no té les instal·lacions adequades i considera que darrere d'este órdago dels veterinaris hi ha “interessos econòmics”.

Segons explica Zaragozá, l'OCAPA de la Vall d'Uixó és “la pionera a no firmar les guies” i després d'ella s'estan posicionant la resta d'oficines comarcals de la Comunitat Valenciana. I és que les OCAPA consideren que “no és lògic que no hi haja un veterinari”. De fet, assenyala que “des de l'OCAPA de la Vall d'Uixó porten anys forçant que els ajuntaments paguen els veterinaris”.

“Els bous al carrer no són un negoci, es manté per l'esforç de les penyes i associacions”, assegura Zaragozá, qui assenyala que la lluita dels veterinaris tenen “interessos econòmics darrere”.

De fet, en alguns municipis que ja s'han trobat amb este problema, la firma de la guia de cada veterinari per a portar a cada bou salvatge a l'escorxador costa al voltant de 200 euros, una quantitat que hauran d'assumir els ajuntaments o els organitzadors dels festejos taurins”. Cal recordar que en la Comunitat Valenciana s'organitzen més de 8.000 festejos de bous al carrer.

Les guies només poden firmar-se quan l'animal ha arribat a la població on s'exhibirà. Fins ara amb una declaració jurada de l'alcalde o responsable taurí era suficient perquè l'OCAPA firmara la guia de l'animal per a ser portat a l'escorxador. No obstant això, ara ja no perquè “tenen la intenció que entre el veterinari”.

Convocatòria de reunió urgent

Zaragozá ha explicat que el passat 16 de maig van sol·licitar una reunió a les conselleries de Justícia i Interior, Agricultura i Sanitat, de la qual no han obtingut resposta. I ara, per al 21 de juny a les 20.00 hores han convocat una reunió urgent per a totes les penyes taurines de la Comunitat Valenciana per a explicar-los esta imposició dels veterinaris.

Serà en el Consell Agrari de Sagunt i està organitzada per la Federació de Penyes de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana i l'Associación en Defensa dels Tradicions de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana.

Pujar