21 de gener de 2021 21/1/21

La liberalització de l'AP7 en 2020 reduirà els ingressos municipals en més de 180.000 euros a l'any per l’IBI

La liberalització de l'AP7 en 2020 reduirà els ingressos municipals en més de 180.000 euros a l'any per l’IBI - (foto 1)

    La pròxima liberalització del peatge de l'autopista AP7, prevista per a l'any que ve, suposarà un nou revés per a les arques municipals: més de 180.000 euros menys que es deixaran d'ingressar per l'IBI que, en l'actualitat, paga l'empresa concessionària pel tram d'autopista que discorre en terme de Vila-real. “Si tot segueix el seu curs com està previst, i sembla que així serà, la concessió de l'AP7 acabarà el 31 de desembre de 2019 i el Govern ha iniciat ja els tràmits necessaris per a la reversió a l'Estat. Una notícia que aplaudim, però que suma un nou minvament d'ingressos a la ja delicada situació econòmica municipal”, valora el regidor de Territori, Emilio M. Obiol.

    En l'actualitat, els ingressos en concepte d'IBI de l'autopista AP7 superen els 180.000 euros anuals. “Quan la carretera passe de nou a ser de l'Estat, deixarà d'estar subjecta al pagament d'aquest impost, per la qual cosa a les previsions pressupostàries de l’any que ve haurem de restar-li aquesta quantitat”, detalla. En aquest sentit, l'alcalde, José Benlloch, recorda que “aquesta circumstància se suma a altres importants caigudes d'ingressos que està patint el pressupost municipal en els últims anys”. L'actualització del padró d'IBI d'urbana per a resoldre la situació de les parcel·les en sòl no detallat o la caiguda de la recaptació en plusvàlues, amb entre 500.000 i 600.000 euros menys del que es preveia, són algunes de les partides que es veuran minvades. A elles s’afegeixen els 300.000 euros menys previstos en les transferències de l'Estat i la devolució de 200.000 euros de la Participació en els Ingressos de l'Estat (PEU) avançada en 2018.

    “La futura liberalització de l'autopista és una notícia que portàvem reivindicant anys i per la qual, evidentment, ens felicitem. Però és important que siguem conscients que tot té les seues conseqüències i el seu cost. En aquest cas, 180.000 euros menys per als pressupostos de Vila-real, que se sumen a la difícil situació per la qual ja travessen els comptes municipals, després del pagament de 44 milions d'euros per l'herència del PP en empastres urbanístics, els 10 milions que ja hem pagat del préstec milionari o els 9 milions que trobem en factures en els calaixos”, lamenta.

    Pujar