2 de desembre de 2020 2/12/20

La Junta de Govern sol·licita informes per a aplicar mesures en taxes i preus públics municipals de suport a les activitats econòmiques afectades per la crisi sanitària de la COVID-19

La Junta de Govern sol·licita informes per a aplicar mesures en taxes i preus públics municipals de suport a les activitats econòmiques afectades per la crisi sanitària de la COVID-19 - (foto 1)
  • També s'analitzaran les vies de devolució o paralització del cobrament per serveis municipals que han sigut suspesos, com a activitats culturals o esportives

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Vila-real ha acordat hui sol·licitar informes al departament de Gestió Tributària municipal sobre la procedència de la suspensió, ajornament, paralització i devolució de taxes i preus públics municipals en els casos d'aquelles activitats econòmiques que s'han vist afectades pel decret d'estat d'alarma davant la crisi sanitària de la COVID-19, així com als particulars i famílies que havien abonat un servei municipal que ha sigut suspés per aquest mateix motiu.

“Som conscients de les conseqüències que aquesta crisi sanitària està tenint i tindrà en l'economia, especialment entre els autònoms, comerços i pimes que, complint amb les restriccions imposades per la situació d'emergència nacional que vivim, no poden exercir la seua activitat amb normalitat; per això des de l'Ajuntament, adoptarem les mesures que legalment estiguen al nostre abast per a reduir l'impacte d'aquestes taxes i preus públics en les famílies i en aquells sectors que s'han vist perjudicats per aquesta situació excepcional que ha obligat a prendre decisions dràstiques pel bé de la salut pública”, ha apuntat l'alcalde, José Benlloch, qui ha remarcat que “la ciutadania de Vila-real ha de saber ara més que mai que l'Ajuntament està al seu costat per a tirar avant i superar aquesta difícil situació”.

El primer edil ha agraït les aportacions realitzades pel Partit Popular, que en aquests dies ha plantejat un pla de xoc municipal per a ajudar als col·lectius afectats per la crisi sanitària, i ha assenyalat que algunes de les mesures proposades per l'oposició es troben entre les propostes que ara valoraran els tècnics municipals per a la seua aplicació.

Segons els acords per l'òrgan de govern, s'analitzaran les possibles mesures per a limitar l'impacte econòmic d'aquestes taxes i preus públics en aquells sectors obligats a la contenció de la seua activitat, com són el comercial, d'hostaleria, restauració i oci, entre altres, arran del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es decreta l'estat d'alarma. Aquestes mesures afectarien taxes i preus públics per la instal·lació de terrasses així com per la instal·lació de llocs de venda no sedentària, davant la suspensió dels mercats ambulants. La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha remés una nota informativa a l'Ajuntament ratificant la prohibició de qualsevol mena de mercat ambulant mentre estiga en vigor el decret de l'estat d'alarma. Això implica la immediata suspensió dels quatre mercats de venda no sedentària que setmanalment es realitzen a Vila-real.

Així mateix, també s'ha sol·licitat un informe sobre possibles mesures compensatòries en relació a l'Impost de Circulació de Vehicles només en aquells casos de vehicles comercials que en virtut del decret d'estat d'alarma no puguen exercir la seua activitat.

Respecte a les taxes i preus públics per activitats municipals com el Abonament de l'Auditori, entrades d'espectacles culturals o les activitats del Servei Municipal d’Esports, també s'han sol·licitat els corresponents informes per a habilitar les vies de devolució dels serveis que no es podran prestar a causa del tancament de les instal·lacions municipals i la suspensió d'activitats. Quan dispose dels corresponents informes tècnics, la Junta de Govern acordarà l'abast de les mesures, que també dependrà de l'evolució de la situació d'estat d'alarma i de l'aplicació de les mesures excepcionals.

Consultes ciutadanes

D'altra banda, l'Ajuntament de Vila-real manté activat el protocol especial per a la gestió de la crisi sanitària per la COVID-19, pel qual s'ha suspés l'atenció presencial en les dependències municipals, habilitant línies telefòniques especials per a atendre consultes. Segons les dades facilitades pel departament d'Atenció i tràmits, des d'ahir a primera hora i fins a migdia de hui s'han atés un total de 168 trucades telefòniques, la majoria sobre tràmits o gestions i dubtes sobre terminis administratius. Durant el dia d'ahir, 46 persones es van presentar físicament en el consistori per a realitzar gestions, sobretot sol·licitud de certificats d'empadronament, i tots ells van ser informats que les dependències municipals estan tancades a l'atenció presencial. En el matí de hui han sigut només 15 les persones que han acudit fins al consistori per a realitzar tràmits, sent igualment informades que, a causa de les mesures sanitàries per l'epidèmia de COVID-19, no era possible accedir a les instal·lacions.

Des de l'Ajuntament es recorda la possibilitat de realitzar tràmits a través de la seu electrònica de la web municipal, per a això és necessari comptar amb el certificat digital. De fet, bona part de les consultes telefòniques rebudes en la jornada de hui han sigut referides als tràmits necessaris per a disposar d'aquest certificat digital.

Pujar