13 d’agost de 2020 13/8/20

Destaca ix per primera vegada ‘en ruta’ per la província

Destaca ix per primera vegada ‘en ruta’ per la província - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Destaca ix per primera vegada ‘en ruta’ per la província - (foto 2)
  Destaca ix per primera vegada ‘en ruta’ per la província - (foto 3)

  L'alcalde de Vila-real i president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, José Benlloch, ha participat aquest matí en la inauguració de la fira Destaca en Ruta de Vinaròs, que, per primera vegada, trasllada la filosofia del primer i únic esdeveniment de transferència científica i tecnològica de la Comunitat, la fira Destaca de Vila-real, al nord de la província. Al costat de Benlloch, han participat en la inauguració l'alcalde de Vinaròs, Enric Pla; el rector de l’UJI, Vicent Climent; el president de Diputació, Javier Moliner; el director de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva, Salvador Palazón; el director del Centre Europeu d'empreses Innovadores de Castelló, Justo Vellón; i el vicepresident de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Castelló, Leopoldo Monfort, així com alcaldes, diputats, regidors i empresaris de la província.

  “La innovació no pot ser una moda sinó una obligació, en particular per a les administracions més properes als ciutadans com són els ajuntaments. Després de molt treball i esforços, hem aconseguit que les administracions que tenen competències efectives en aquesta matèria, el Govern central i la Generalitat, creguen en el paper dels municipis en el foment d'una nova cultura innovadora. Però hem de seguir treballant, amb esdeveniments com aquesta primera fira Destaca en Ruta, per a portar la cultura innovadora a tot el territori”, argumenta Benlloch. En aquesta línia, l'alcalde recorda que Vila-real forma part, des de l'any 2011, d'una xarxa estatal de 68 municipis amb el títol Ciutat de la Ciència i la Innovació. “La xarxa Innpulso és un organisme seriós i estricte, en el qual contínuament avaluem els integrants per a garantir que s'estan seguint les línies en matèria d'innovació”, incideix Benlloch, per a recordar que, recentment, els municipis valencians integrats en Innpulso han creat, amb el suport de la Generalitat,  la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació. Aquesta xarxa, que pretén traslladar a l'àmbit autonòmic la filosofia de l'organisme estatal i estendre la cultura innovadora a tota la Comunitat, té la presidència i la seu a Vila-real i està formada també pels municipis Alcoi, Alfàs del Pi, Almussafes, Alzira, Gandia, Gata de Gorgos, Ontinyent, Salines, Torrent, València i Villena.

  “La xarxa valenciana naix amb dos objectius fonamentals. El primer és poder traslladar la cultura de la innovació a l'estructura organitzativa de les administracions, ja que moltes vegades, a l'hora de donar noves respostes als nous reptes, ens trobem amb traves i obstacles per part dels tècnics i funcionaris municipals. El segon, és que aquesta cultura de la innovació traspasse fronteres i arribe a tots els territoris, amb la premissa que sempre he defensat: la necessitat que, particularment en una província tan xicoteta com la nostra, deixem de competir entre nosaltres per a competir junts amb el món. En aquest marc, poder inaugurar hui Destaca en Ruta, que naix d'una de les iniciatives de les quals més orgullosos ens sentim a Vila-real, fruit de l'esforç de l'equip humà de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, capitanejat per Juan Carda, és tot un orgull”, detalla l'alcalde. A més de la inauguració, el primer edil ha obert el programa de les jornades amb una ponència sobre la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació.

  També el rector de la Universitat Jaume I ha volgut destacar la importància d'esdeveniments d'aquest tipus per a “canviar les maneres de fer, les cultures”. “Aquesta fira s'ha demostrat una trobada eficient al voltant del coneixement, el desenvolupament tecnològic i la innovació, per a posar en contacte els diferents talents i portar el coneixement generat en la universitat a l'àmbit empresarial”, assenyala Climent.

  Destaca en Ruta se celebrarà en anys alterns –en aquells exercicis en els quals no s'organitze la fira ‘mare’ Destaca a Vila-real- i en la seua primera eixida recala a Vinaròs, amb dues intenses jornades de xarrades, taules redones i debats, a més un espai d'expositors en el qual també està present la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació. Tot açò amb un objectiu principal: acostar el coneixement a la ciutadania i servir de punt de trobada per a investigadors, emprenedors, empreses i entitats que cerquen construir junts un millor model econòmic i social.

  Pujar