20 de gener de 2021 20/1/21

Compromís per Vila-real insta al Govern a regular el preu dels aliments bàsics després de l’increment durant la pandèmia

  • El Grup Municipal denuncia que la cistella de la compra s’ha encarit en les últimes setmanes, provocant que molts veïns tinguen dificultats per a adquirir productes d’alimentació, per la qual cosa proposa a l’Estat una regulació

El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari en la qual insta al Govern de l'Estat a regular el preu dels productes d'alimentació bàsica, establint un màxim per als consumidors. La portaveu adjunta, Maria Fajardo, explica que en les últimes setmanes, a causa de l'estat d'alarma, la cistella de la compra s'ha encarit notablement, de manera que molts veïns han manifestat el seu malestar, en trobar-se amb dificultats per a adquirir molts productes.

“Després de més de dos mesos de confinament, amb unes marcades pautes de comportament per als ciutadans, el Govern ha anunciat un catàleg d'ajudes a diversos sectors, entre les quals s'inclou l'Ingrés Mínim Vital, perquè ningú es quede enrere en l'actual crisi”, explica Fajardo. “No obstant això i tal com mostra la història, sempre hi ha hagut qui ha tret profit de les crisis de proveïment i subsistència, forçant l'encariment o buscant un lucre excessiu a costa de les necessitats de les persones”, afirma, “per aquest motiu, i a causa de l'especulació en la venda de material higienitzant, ara imprescindible per a la prevenció, el govern va dictar una resolució”. No obstant això, Compromís considera que la regulació del preu dels aliments bàsics, com a bé de primera necessitat, hauria d'establir-se temporalment per a evitar la seua especulació. “El dret a l'alimentació es troba recollit en l'article 25/1 de la Declaració Universal de Drets Humans, és bàsic, però les greus conseqüències econòmiques que s'anuncien, requereixen que adoptem mesures excepcionals amb l'objectiu de donar suport econòmic a la població més vulnerable”.

D'acord amb l'informe de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), l'últim mes de març es va observar un increment dels preus, especialment entre les fruites, verdures i hortalisses. Les mandarines van pujar un 45,7% respecte al mes anterior; les carlotes un 21,57%, les taronges un 17,42% i els plàtans un 12%.

En el cas de la carn, l'augment del preu en poques setmanes ha sigut del 6,4% en el cas del porc i del 2,5% en el del pollastre. En la mateixa línia, els ous han pujat un 3,52% i l'oli un 0,3%.

A més, l'increment dels preus en productes com l'arròs, la carn, el peix, les creïlles, el pa i l'aigua embotellada són exemples que mostra l’UCO en el seu estudi de seguiment de l'evolució dels preus que elaboren mensualment.

Per aquests motius, Compromís insta al Govern de l'Estat a regular el marge de benefici dels intermediaris per a garantir un preu mínim al sector productiu, així com garantir la disponibilitat dels productes bàsics en els llocs autoritzats de venda alimentària.

Pujar