24 de novembre de 2020 24/11/20

Compromís per Vila-real denuncia “l’injustificable pagament per part de l’Ajuntament de la porta d’una església sense valor històric”

  • El Grup Municipal critica la despesa de 6.000 euros per a substituir l’element sota el pretext de l’activitat solidària que exerceix

Compromís per Vila-real considera injustificable el pagament de la porta d'una església sense cap valor històric per part de l'Ajuntament. El Grup Municipal ha denunciat l'aportació, per part de l'equip de govern, de 6.000 euros per a substituir un element que forma part d'un edifici privat pertanyent a l'Església, mentre que el Bisbat de Sogorb-Castelló, com a legítim propietari, aporta -amb el suport de la pròpia parròquia- 5.000 euros. 

Des de Compromís per Vila-real recorden que les subvencions als temples –i si aquests no pertanyen al patrimoni històric o han sigut declarats Bé d'Interés Cultural (BIC), com és el cas-, es derivarien del sosteniment general de l'Església catòlica, segons els acords internacionals subscrits l'any 1979, més concretament l'Acord entre l'Estat espanyol i la Santa Seu sobre assumptes econòmics, signat en Ciutat del Vaticà el 3 de gener de 1979. En aquest sentit, destaquen que aquest Acord, en el seu article II estableix un sistema de contribució tributària en l'IRPF pel qual, l'Estat destina al sosteniment de l'Església catòlica el 0,7% de la quota íntegra de l'IRPF corresponent als contribuents que així ho desitgen.

“Qualsevol altra subvenció o transferència pública de diners per al sosteniment de l'Església haurà d'estar recolzada en una altra normativa i prendrà la forma jurídica d'entitats no eclesiàstiques i, de vegades, se sotmetran a la concurrència pública de subvencions”, expliquen, al mateix temps que assenyalen que “cabria una excepció, destinada al manteniment dels temples religiosos amb un valor de patrimoni històric –no és el cas- i s'hauria de canalitzar a través convenis amb les comunitats autonòmiques sobre la base de la legislació de patrimoni històric cultural”. “Diversos especialistes en l'àmbit han alertat a Compromís de la dubtosa justificació d'aquesta aportació, per la qual cosa es demana a l’equip de govern que prenga les mesures oportunes i revise aquest moviment”, afirmen. 

A més, en paraules del coordinador de l'àrea de govern Poble, Xus Madrigal, aquesta iniciativa respon al fet que aquesta parròquia és “molt activa i solidària” i justifica aquesta aportació per al “manteniment” de l'activitat solidària “en condicions de seguretat i per a garantir la correcta conservació del patrimoni”. Des de Compromís per Vila-real consideren que l'equip de govern utilitza el sentiment religiós dels ciutadans per a finalitats polítiques, “la qual cosa ens sembla, com a mínim, poc ètic, especialment quan encara es deuen diners a ONG i entitats sense ànim de lucre que també ajuden les persones que més ho necessiten, entre altres ens locals”. A més, es pregunten si totes les confessions religioses existents a la ciutat –des d'evangèliques, fins a musulmanes, passant per ortodoxes- tindran el mateix tracte quan necessiten renovar algun dels elements físics de les seues seus, en aquest cas, les portes. “Què justifica que es col·labore en el canvi de la porta d'un edifici privat i no d'un altre, quan a més no té cap valor històric? De debò ho consideren patrimoni des de l'Ajuntament?”, assenyalen des de Compromís, que afigen que, en aqueix cas, també pot contribuir-se amb qualsevol altra associació laica que siga solidària amb el proïsme o amb un particular que siga generós amb els seus veïns. 

“Estem d'acord amb l'equip de govern en què Vila-real és una ciutat referent, solidària i dinàmica, però estem en un moment en el qual s'està plantejant pujar l'IBI per una mala situació econòmica. Serà qüestió de començar a mirar de quines despeses es pot prescindir per a estalviar a les arques municipals un bon pessic, en lloc de carregar sobre l'esquena dels contribuents tots els capritxos dels qui governen”, conclouen.

Pujar