elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benlloch: “Si Onda bloqueja els fems en l'abocador, defensarem els nostres interessos en l’EDAR mancomunada”

Benlloch: “Si Onda bloqueja els fems en l'abocador, defensarem els nostres interessos en l’EDAR mancomunada”
  • L'alcalde adverteix a l'alcaldessa d'Onda que s'assegure que la captació d'empreses anunciada a Onda Logistic podrà depurar les seues aigües industrials, que el municipi veí aboca a la mancomunada, instal·lada a Vila-real

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, president també de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) mancomunada de Vila-real-Onda-Betxí-les Alqueries, amb seu al polígon vila-realenc de les Voltes, ha advertit a la seua homòloga en l'alcaldia d'Onda, Carmina Ballester, que el pla de captació de noves inversions Onda Logistic anunciat aquesta setmana requereix comptar amb la corresponent infraestructura de depuració d'aigües industrials que, en el cas de la localitat veïna, es deriven al seu tractament a l’EDAR mancomunada. “Mentre Onda continue bloquejant el correcte tractament dels fems de Vila-real i tota la zona, nosaltres també haurem de vetlar per la defensa i els interessos dels nostres territoris”, adverteix.

“Dins de la filosofia de solidaritat entre territoris que sempre ens ha guiat, de compartir i mancomunar esforços per a no perdre oportunitats, m'alegra especialment que la nostra veïna Onda presente ara aquest pla industrial. Sempre hem defensat des de l'Ajuntament de Vila-real la cerca de consensos que ens permeten treballar de manera territorial i radial. Però aquesta filosofia ha de ser recíproca”, assenyala l'alcalde. En aquesta línia, Benlloch recorda els consensos que sempre han guiat la ubicació d'infraestructures en diferents punts del territori, sobre la base de dos criteris: la seua viabilitat tècnica i l'acord polític. Amb aquestes premisses, es va decidir, amb el consens de tots els municipis de diferent signe, la instal·lació de l'abocador de residus a Onda, la planta de transferència a Almassora o la depuradora d'aigües residuals industrials a Vila-real. En aquest cas, la infraestructura, que data de l'última meitat dels 90, va ser mancomunada al maig de 2006 per a prestar servei tant a Vila-real com a Onda, les Alqueries i Betxí.

“Lamentablement, Onda ha decidit trencar tots aquests consensos, bloquejant les obres de modernització i el compliment del pla de gestió de l'abocador”, lamenta Benlloch, qui incideix que aquesta actitud suposa un greu problema ambiental en el tractament dels residus, a més d'importants sobrecostos de més de 6,5 milions d'euros en Reciplasa per la necessitat de derivar els fems a altres territoris. Aquests sobrecostos s'han traduït en un increment de més d'un milió d'euros en els últims cinc anys a Vila-real, “en un moment especialment delicat, en plena crisi de la COVID-19”. Benlloch denuncia a més que l'actitud d'Onda genera “populisme i un debat polític a la recerca de benefici electoral”.

“Davant aquesta situació, pregaria a l'alcaldessa d'Onda que s'assegura bé, abans de llançar aquest tipus de plans, que la instal·lació de noves indústries tindrà cabuda en l’EDAR mancomunada de Vila-real. Perquè, si Onda només mira el seu benefici i continua bloquejant el futur del tractament dels residus, nosaltres defensarem també el nostre territori de l'arribada d'aigües industrials. I aquests no és el món del segle XXI ni el món que volem”, assenyala l'alcalde i president de la depuradora. “Sempre he defensat que és fonamental treballar units, buscant consensos, per a competir junts en el món, lluny de polítiques localistes i de campanar. Lamentablement, continua havent-hi qui només treballa en un benefici electoral i a curt termini”, conclou.

Pujar