elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benlloch defensa els avanços en l'autonomia local a Espanya en el 41é Ple del Consell de Poders Locals a Estrasburg

Benlloch defensa els avanços en l'autonomia local a Espanya en el 41é Ple del Consell de Poders Locals a Estrasburg
  • L'organisme ha aprovat l'informe del grau de compliment de la Carta d'Autonomia Local. L'alcalde i president de la delegació espanyola advoca per la importància del municipalisme en la lluita contra la covid-19 i la despoblació

MÉS FOTOS
Benlloch defensa els avanços en l'autonomia local a Espanya en el 41é Ple del Consell de Poders Locals a Estrasburg - (foto 2)
Benlloch defensa els avanços en l'autonomia local a Espanya en el 41é Ple del Consell de Poders Locals a Estrasburg - (foto 3)

El president de la delegació espanyola en el Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa (CPLRE) i alcalde de Vila-real, José Benlloch, participa aquesta setmana en el 41é Ple del CPLRE, situat a Estrasburg. En la seu Consell d'Europa, Benlloch ha defensat els avanços i la millora en el compliment de l'autonomia local a Espanya.

“Els països membres del Consell d'Europa, com és Espanya, hem de passar un examen periòdic del compliment de la Carta d'Autonomia Local; document que al nostre país es va ratificar el 20 de gener de 1988 i va entrar en vigor l'1 de març de 1989”, recorda Benlloch, qui, com a president de la delegació espanyola, ha sigut l'encarregat de coordinar el treball previ per a donar compte del grau actual de compliment del tractat.

“L'últim informe es va redactar l'any 2013, en plena aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Autonomia Local (Llei 27/2013 de 27 de desembre), i en ell Espanya no va eixir molt ben parada, ja que aquesta llei, en plena crisi econòmica i amb objectius bàsicament economicistes, retallava de manera històrica les competències dels ajuntaments. En aquesta ocasió, l'informe ha sigut altament positiu per al nostre país i ha posat de manifest els grans avanços en els últims anys en la millora del compliment de l'autonomia local”, argumenta Benlloch.

Entre altres qüestions, l'informe ha suposat la ratificació per tots els intervinents en l'òrgan internacional del paper de la FEMP com a motor de l'impuls de l'autonomia local a Espanya, precisament quan es compleixen 40 anys de la constitució de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. A més, el document, redactat per Bryony Rudkin (el Regne Unit) i David Eray (Suïssa) després d'entrevistar-se en línia, amb motiu de la pandèmia, amb multitud d'interlocutors coordinats per la delegació espanyola i la FEMP, insisteix en algunes qüestions en les quals ja està treballant el Govern d'Espanya. “L'Executiu central està preparant una modificació legislativa que ajude a un millor finançament dels ens locals i afavorisca avançar encara més en la coogobernança”, apunta Benlloch, qui, en la seua intervenció davant el Ple del CPLRE, ha agraït als seus col·legues redactors de l'informe el treball realitzat. En la seua argumentació, el president de la delegació espanyola i alcalde de Vila-real ha convidat a la reflexió sobre l'eficàcia dels ajuntaments per a lluitar durant la pandèmia per la covid-19. “Què hauria passat sense uns ajuntaments forts davant necessitats urgents, que precisen d'una gran agilitat i eficiència, en un escenari de gran incertesa com el que hem viscut? La covid-19 ens ha donat una lliçó de com d'útil resulta la política més pròxima, amb la capacitat tecnològica actual i altres instruments dels avanços del segle XXI”, ha argumentat Benlloch, qui ha demanat ajuda en la lluita contra la despoblació i ha reivindicat el paper dels ajuntaments en aquesta batalla.

L'informe sobre el grau de compliment de l'autonomia local ha sigut aprovat per 114 vots a favor i una abstenció. Per la delegació espanyola, a més de José Benlloch han intervingut l'alcaldessa de Gijón i membre de la Junta de Govern de la FEMP, Ana González, i l'alcalde d’Azuqueca d'Henares, José Luis Blanco. La delegació espanyola a Estrasburg es completa amb Gonzalo Díaz Millán, director general de Règim Jurídic, Autonòmic i Local, en la Secretaria General de Coordinació Territorial del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública; Manuel Montobbio de Balanzó, ambaixador representant permanent d'Espanya en el Consell d'Europa; Myriam Álvarez Paéz, secretària general de Coordinació Territorial del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública; i Mercedes Sánchez, secretària de la delegació espanyola en el CPLRE i subdirectora d'Internacional de la FEMP. Abel Caballero (alcalde de Vigo i president de la FEMP), José María García Urbano (alcalde d'Estepona), Gema Igual (alcaldessa de Santander), Gorka Urtarán (alcalde de Vitòria-Gasteiz i president de l’Eudel), Lara Garlito (diputada d'Extremadura), Pedro Puy (diputat de Galícia), Josefa Navarrete (diputada de Castella-la Manxa), Nayra Aleman (diputada de Canàries), Rakel Molina (diputada d'Euskadi) i Julio J. Díaz Robledo (diputat d'Andalusia) són també membres de la delegació espanyola del Consell de Poders Locals i Regionals.

Pujar