29 de maig de 2020 29/5/20

El balanç d'unes festes participatives deixa més de 40.000 assistents a la nova Fira Gastronòmica i 63 queixes per penyes

El balanç d'unes festes participatives deixa més de 40.000 assistents a la nova Fira Gastronòmica i 63 queixes per penyes - (foto 1)
  • El regidor de Festes, Diego Vila, destaca l'èxit de públic en els prop de 300 actes del programa i assegura que el consistori continuarà treballant en el si de la comissió especial per a garantir la convivència entre les penyes i els veïns

Vila-real ha tancat unes festes en honor a la Mare de Déu de Gràcia marcades per l'elevada participació en els prop de 300 actes del programa coordinat per la Junta de Festes i l'èxit de la nova Fira Gastronòmica, organitzada en col·laboració amb la Comissió de Penyes, per la qual han passat més de 40.000 persones. Així ho ha destacat el regidor de Festes, Diego Vila, qui ha comparegut al costat del president de la Junta de Festes, José Pascual Colás, i el comissari principal de la Policia Local, José Ramón Nieto, per a fer balanç dels festejos patronals, en els quals s'han registrat un total de 63 queixes per molèsties de les penyes encara que no s'ha hagut d'interposar cap denúncia a aquests col·lectius per no tindre inscrit el casal.

Vila ha fet una valoració “molt positiva del treball de la Junta de Festes per a coordinar i preparar els prop de 300 actes de les festes”. El regidor ha posat l'accent en la “gran aposta” d'aquestes festes, la Fira Gastronòmica, organitzada de la mà de la Comissió de Penyes, per la qual han passat més de 40.000 persones. També ha incidit que els tres concerts centrals de les festes, amb l'actuació de Fangoria, Los Secretos i Lone Star, han sigut “multitudinaris”, i que també hi ha hagut major participació en actes tradicionals com el concurs de paelles, els empedrats o la Nit de Penyes amb tombet de bou.

L'absència d'incidents greus en els actes taurins ha sigut un altre aspecte positiu destacat pel regidor qui, no obstant això, ha reconegut que “també hem de fer autocrítica i continuar denunciant la falta de civisme d'algunes persones en festes”. Vila ha reconegut que “a vegades en festes veiem imatges que no representen a la ciutat ni a la majoria de veïns i veïnes” i ha recordat que “l'equip de govern continuarà treballant en el si de la comissió especial per a la convivència entre penyes i veïns amb l'objectiu d'arribar a les pròximes festes de Sant Pasqual amb propostes i solucions”.

En aquest sentit, el comissari principal de la Policia Local ha detallat que durant els deu dies de festejos s'han comptabilitzat 63 queixes per molèsties de les penyes, enfront de les 46 de 2018. D'aquestes, 22 es van registrar el primer divendres de les festes “un dia en què hi havia moltes actuacions musicals, disco mòbils, en els casals i va haver-hi molta afluència de visitants d'altres poblacions”. En canvi, el segon divendres de festes només es van rebre 4 trucades per molèsties. Nieto ha subratllat que la majoria de les penyes “responen a la primera trucada d'atenció per part de la Policia”; a més ha incidit que en l'actualitat hi ha registrades 482 penyes, entre oficials i no oficials, i “no s'ha hagut d'interposar cap denúncia per no tindre inscrit el casal”, mentre que en 2018 es van realitzar 3 denúncies a penyes per no estar registrades.

El balanç policial llança a més 8 denúncies per incomplir l'Ordenança de Convivència Ciutadana (2 per embrutar la via pública i 6 per molèsties al veïnat); la Policia Local també ha interposat 11 denúncies per venda ambulant i ha requisat 129 productes pirotècnics i 39 capdavanters làser prohibits; les denúncies administratives per conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues han sigut 6, enfront de les 11 del passat any. Així mateix, s'han comptabilitzat 10 denúncies per orinar en la via pública; 17 per consum de drogues i 11 per alterar la seguretat col·lectiva. La Policia Local només ha hagut d'actuar en una renyina i quant als delictes contra la seguretat viària s'han formalitzat 8 atestats. En l'apartat taurí, només hi ha hagut que lamentar 2 ferits, mentre que en 2018 van ser 5, encara que sí que hi ha hagut 3 denúncies a menors de 16 anys per accedir al recinte taurí.

Per part seua, el president de la Junta de Festes, José Pascual Colás, també ha reconegut les dificultats que a vegades genera el gran dinamisme i activitat de les penyes, i que s'evidencia en xifres com els 80 escenaris que durant aquestes festes s'han repartit pels carrers de la ciutat. A més d'agrair el treball de Junta de Festes, Comissió de Penyes, i tots els departaments municipals implicats en l'organització de les festes, així com la implicació de la reina i dames, Colás ha destacat el bon acolliment d'actes com la trobada d'elaboració d'allioli, “que és un acte senzill però que té molt futur” i ha recalcat també l'èxit de la nova Fira Gastronòmica.

Pujar